Президентът на западната ни съседка Александър Вучич е на двудневно посещение в Тирана, където ще участва в среща с премиерите на Албания и Северна Македония Еди Рама и Зоран Заев в рамките на регионалната инициатива за сътрудничество "Отворени Балкани“, припомнят от редакцията на електронното издание на белградския ежедневник Danas.

Последните разговори на лидерите на инициативата се проведоха на 4 ноември в Белград и тогава беше съобщено, че на следващата среща може да бъде подписан Меморандум за разбирателство относно разрешителните за работа. Това ще позволи този вид документи, издадени в една от трите държави, да бъдат валидни и в трите членки на инициативата "Отворени Балкани“.

Името на регионалната инициатива, известна по-рано като "Мини Шенген“, бе променено на "Отворени Балкани“ в края на юли на среща между Рама, Заев и Вучич в Скопие, припомнят от редакцията. Тогава беше договорено граничният контрол между Сърбия, Северна Македония и Албания да бъде премахнат на 1 януари 2023 г. и бяха подписани три документа за улесняване на вноса, износа и движението на стоки, свободен достъп до пазара на труда и сътрудничество в защитата при бедствия.

В навечерието на днешната среща Заев, Вучич и Рама написаха отворено писмо, в което приканиха съседните страни от региона да се присъединят към инициативата. "Крайно време е всички нации и народи в региона да се обединят за едно по-добро бъдеще заедно. Инициативата предлага стабилност, мир и по-добър стандарт на живот за всички“, се казва в писмото на тримата лидери.

***

Скопие. Първият дипломатна югозападната ни съседка Буяр Османи ще приеме днес министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, който ще бъде на еднодневно работно посещение в Скопие, съобщава електронното издание на македонския вестник "Независен“.

Според информация от пресцентъра на МВнР в Скопие разговорите ще бъдат фокусирани върху цялостните двустранни и икономическо-търговски отношения, както и актуалните политически събития с акцент върху последните заключения, направени на декемврийския Съвет по общи въпроси на Европейския съюз.

Други подробности около посещението на Сиярто не се съобщават към момента.

***

Сараево. Министърът на вътрешните работи на Среднобосненския кантон Феликс Видович даде интервю за RTL Danas, в което коментира решението на хърватския президент Зоран Миланович да отмени пътуването си до Босна и Херцеговина поради съображения за сигурност, отбелязват в редакцията на загребския ежедневник Jutarnji List.

Видович отбеляза, че планът за сигурност е бил в ход от няколко дни и се е прилагал стриктно от структурите на МВР."Ние обаче нямаме информация за причината за отмяната. След като това се случи, очевидно е имало причина. Разбрах за решението от медиите – тогава, когато и широката общественост научи“, увери регионалният вътрешен министър.

Той коментира и неофициалната информация, че пътят от летище Сараево до Травник, административният център на Среднобосненския кантон, е опасен и е засечена възможност за нападение на Михайлович по този маршрут.

"Тази част от пътя минава през окръг Централна Босна, има част, която минава през окръг Сараево. Ние нямаме таква информация. Не знам дали е подадена такава и за територията, която попада под окръг Сараево“, каза той пред RTL, като допълни, че би било правилно от хърватска страна да се съобщи на федералното МВР, ако са разполагали с тревожни данни.

***

Атина. Приемането от Сената на САЩ на бюджета за отбрана на страната, включително изменението на Менендес-Рубио, засилващо сътрудничеството във военната област с Гърция, съживи разговорите за възможното придобиване от страна на южната ни съседка на пето поколение изтребители F-35, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Гръцките ВВС със сигурност искат самолета, който смятат за необходим за надграждането на капацитета си. С най-новата програма за надграждане на 83 от изтребителите F-16 до конфигурацията Viper, офицерите от военновъздушните сили посочват подобрените възможности за оперативна съвместимост с F-35. Освен това, добавяйки F-35 към модернизираните F-16 и самолетите Rafale, придобити от Франция, ВВС на Гърция ще подобрят драстично своите способности и ще станат едни от най-силните в региона.

Висши офицери от военновъздушните сили, които са запознати с възможностите на F-35, го описват като "последния пилотиран самолет“, като преценяват, че шестото поколение многоцелеви самолети най-вероятно ще бъде безпилотно.

Основният въпрос остава цената. Но тъй като 720 самолета F-35 вече са доставени, повечето от които в европейски страни и дори такива извън НАТО като Финландия и Швейцария, надеждите на Атина са, че стойността на самолета, която сега възлиза на около 100 милиона долара, ще падне. Мениджърите на Lockheed Martin изчисляват, че Гърция може да придобие F-35A, конвенционалния вариант на изтребителя, за сума под 80 милиона долара за единица.

Гърция вече е ангажирала 2,5 милиарда евро за закупуване на 18 самолета Rafale и 3,05 милиарда евро за три модерни фрегати с ПЧИ. Упражняването на опцията за още шест Rafale и три или четири корвети ще струва на страната още 2,5-3 милиарда евро.

Освен това, ако Гърция реши да закупи F-35, ще минат пет години, преди машините да влязат на въоръжение. Освен това ще се наложи модернизация и на въздушните бази на страната.

***