В гостуване за телевизионно предаване депутатът от управляващия в СДСМ Славянка Петровска коментира спора с България и предупреди, че забавянето на началото на преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз създава напрегната атмосфера, пише електронното издание на вестник "Слободен печат“.

"Българското политическо ръководство трябва сериозно да обмисли решението си и наистина да промени мнението си и да провери всичко, което РСМ направи по отношение на европейската интеграция. Жалко е, че България злоупотребява с позицията си в ЕС и нарушава договора за приятелство“, заяви Петровска.

***

Атина. Работата по повторното отваряне на Коринтския канал ще започне през януари 2022 г. Това обяви заместник-министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Никос Тагарас, цитира думите му електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

128-годишният канал е затворен за движение от януари, след като поредица от свлачища го направиха негоден за плаване. Свлачищата запълниха канала с приблизително 15 000-20 000 кубически метра материал.

Тагарас каза, че поради спешността на повторното отваряне на водния път строителните работи ще бъдат освободени от проучване на въздействието върху околната среда.

Каналът разделя континенталната част на Гърция от Пелопонес и може да побере малки круизни кораби. През него преминават редица мостове, включително магистрала и железопътна линия, припомня изданието.

***

Баня Лука. Извънредна сесия на парламента на Република Сръбска за обсъждане на плановете за отделяне на субекта от конституционния и правния ред на Босна и Херцеговина е насрочена за днешния ден. Сръбският член на Президиума на страната Милорад Додик описа заседанието в Баня Лука като "историческо“, цитира думите му електронното издание на белградския ежедневник Kurir.

Решението за насрочване на извънредното заседание бе взето от ръководството на органа по искане на самия Додик. Той ще има възможност да говори пред депутатите в рамките на един час, като всички политически партии са поканени да посочат свои представители, които да изразят позицията си по представените предложения.

"Очаквам, че ще покажем единството на РС на тази сесия“, каза по-рано председателят на парламента в Баня Лука Денис Сулич, който замени на поста Неделко Чубрилович, след като той "временно подаде оставка“ преди две седмици поради здравословни причини.

Тогава опозицията предположи, че Кубрилович всъщност се опитва да се защити от международните санкции, които ще го очакват, ако председателства парламентарна сесия в подкрепа на отцепническите планове на Додик.

По-рано самият Додик обяви, че ще предложи на парламента на РС да приеме резолюция, в която да се заключи, че всички решения, взети от висши представители на международната общност след подписването на Дейтънското споразумение, са незаконни.

В същото време ще бъде взето решение за преходен шестмесечен период, в който правителството на РС ще приеме закони за създаване на онези органи и институции на БиХ, чиято законност се оспорва от Баня Лука.

Опозиционните партии не подкрепят идеята на Додик. Според тях той застрашава цялата нация и самата РС заради лични интереси.

***

Прищина/Тирана. Най-малко 76% от пълнолетните граждани на Албания искат съюз с Косово, а "против“ идеята се изказват едва 20 на сто. Това показват резултатите от анкета, чието цялостно публикуване предстои, цитирани от електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore. Те са обявени от Едуард Залошня, автор на много проучвания в Албания, поясняват от редакцията. То е проведено в цяла Албания като част от по-широко балканско изследване.

Така около 1,2% пълнолетните в Албания не желаят гражданин на Косово да живее в квартала, улицата или блока, в който те живеят, докато 1,5% от анкетираните са се изказали против това гражданин на Косово да им бъде колега в работата. В същото време 2,6% от пълнолетните в Албания не желаят гражданин на Косово да им бъде приятел, а 6,7% не искат косовски гражданин да бъде учител на техните деца/внуци.

Процентът на тези, които не желаят гражданин на Косово да им бъде началник на работа, е 7; 7,8% от албанците не желаят косовски гражданин да се ожени за член на семейството им, докато 12% не искат гражданин на Косово да бъде държавен служител в родната им страна.

Анкетата е проведена след тази на Euronews Albania, според която 80% от албанците са за присъединяване към Косово.

Премиерът на Албания Еди Рама определи като провокативен въпроса за обединението на Косово с Албания на съвместната пресконференция с премиера на Косово Албин Курти след края на съвместното заседание на правителствата през ноември в Елбасан. Той обаче подчерта, че неговият вот ще бъде "за“.

"Това е въпрос или провокация, която не разбирам? Ако ме питате хипотезата за мирен референдум за обединението на Албания с Косово, бих нарушил закона за тайната на гласуването и бих гласувал открито в подкрепа на идеята, за да е ясно. В случай, че ме питате дали това ще стане или не, тъй като вие ме провокирате, аз ви провокирам и аз казвам, че това ще стане. Не знам кога ще стане, как ще стане, но знам, че ще се случи някой ден“, цитира изданието думите на Рама.

"Струва ми се, че има повече недоразумение, отколкото разбиране по въпроса за обединението на албанците. Това не е нещо, което избираме или решаваме, това е колективно намерение. Не можем да вземем решение за тези исторически процеси и да определим датата и начините, по които ще се случат“, каза на свой ред Курти.

***