Малко вероятно е скоро да има нова среща в рамките на диалога между Косово и Сърбия на най-високо политическо ниво, съобщават косовските медии. Представители на Европейския съюз заявиха, че никоя от страните в момента не е готова да се ангажира конструктивно в диалог.

Петер Стано, говорител на външнополитическата служба на ЕС, каза, че предварителното условие за следващата среща трябва да бъде готовността на страните да се споразумеят за конкретни резултати в интерес на своите граждани. "Последните контакти на върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността и дипломацията на представителя на ЕС за диалога Мирослав Лайчак показаха, че в момента няма готовност“, каза Стано.

***

Загреб. Президентът на Хърватия Зоран Миланович, който е подложен на жестоки критики от босненските мюсюлмани и част от хърватската общност за "релативизация на Сребреница“, отново постори, че Сребреница не може да се сравнява с Холокоста и концентрационния лагер в Ясеновац, пише белградската "Политика“.

"Това е тежко престъпление с елементи на геноцид, това каза и съдът, но нито един съд не може да бъде Светото писание. За някои хора това беше от полза, а за други - не. 5000 или 8000 души или 80 000 души не е същото. Не е едно и също дали се случва в газови камери или се случва с мачетета. Не знам кой би се засегнал от тези мои думи“, заяви Миланович на пресконференция.

Той посочи, че няма нищо лошо в изявлението му и заяви, че всяка критика към него в БиХ среща същите реакции, съобщават хърватските медии.

"Аз не съм ментор на (лидерът на босненските хървати Драган) Чович, реалността е, че той е представител там. Оказва се, че ХДС и СДА имат монопол върху бошняците и хърватите там и може да е така в БиХ. Изетбегович не е толкова представител на бошняците, колкото Чович е представител на хърватите“, заяви хърватският президент.

Той добави, че се е чул с лидера на ХДС в БиХ Драган Чович, който го е информирал по темата.

"Някои хора през цялото време казват, че Хърватия е била агресор и че Туджман и Шушак са били същите като Караджич и Младич. Казах, че Сребреница не е същото като Холокоста и Ясеновац... Това е безумие“, каза Миланович.

***

Атина. Гърция започва ваксинацията на деца от 5 до 11 години следващата сряда, потвърдиха здравните служители в понеделник, а родителите могат да планират инжекциите – извършвани в специализирани заведения – на платформата emvolio.gov.gr от петък, пише Kathimerini.

Процентът на ваксинация в Гърция се покачва през последните няколко седмици, като Министерството на здравеопазването в понеделник заяви, че от миналия вторник са били резервирани над 70 000 срещи във възрастовата група 60+.

Вирусът отне 116 живота за 24 часа в понеделник и е имало 714 пациенти с Covid на вентилатори.

Тези много високи числа бяха компенсирани донякъде от нови потвърдени случаи, които достигнаха 4 943 в понеделник, от 6 677 миналия понеделник и 7 287 седмица преди това.

***

София. "Северна Македония и Албания постигнаха много в областта на реформите и Брюксел подкрепя техните усилия, но забавянето на тяхната европейска интеграция засяга доверието в ЕС на Западните Балкани“, каза еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели на Софийския Балкански форум озаглавен "Време е да върнем доверието“, пише скопското издание "Независен“.

Вархели каза, че България и Северна Македония трябва да разрешат нерешените въпроси и скоро да се започнат преговори със Скопие и Тирана.

"Шестдесет и пет процента от икономиката на Западните Балкани е свързана с ЕС, което показва тяхната логическа ориентация“, каза Вархели, като подчерта в онлайн участието си от Будапеща, че регионът е заобиколен от държави от ЕС.

Както предава кореспондентът на МИА от София, според Вархели всеки трябва да се отнася към страните от Западните Балкани не като кандидати, а като страни-членки на ЕС. През следващата година Брюксел ще инвестира 30 милиарда евро в региона, което е 1/3 от БВП на Западните Балкани.

Главният преговарящ от името на македонското правителство проф. Владо Бучковски на форума в София каза, че е направено много в различни области, като наблегна на медийната сфера, като посочи двете национални информационни агенции, че МИА има кореспондент в София, а БТА ще получи акредитация за свой кореспондент в Скопие след няколко дни.

Той каза, че Северна Македония няма териториални претенции към България и това ще бъде изразено с дипломатическа нота, а Скопие не смята да се меси във вътрешните работи на София. Бучковски каза още, че след шест години ще има влак между двете столици, като добави, че Северна Македония ще получи 200 млн. евро за изграждането на участъка до границата с България.

Бившият български външен министър Соломон Паси, който председателстваше един от панелите, каза, че ще купи билет за първия влак, който ще се движи между София и Скопие. Той призова България и Северна Македония да намерят бързо, добро и трайно решение на спора между тях, като посочи как Мароко и Израел подписаха споразумение за военно сътрудничество, което беше немислимо до преди година.

Даниел Кадик от Европейската либерална мрежа каза, че Русия и Китай се опитват да възпрепятстват европейската интеграция на Западните Балкани и затова всички трябва да работят заедно, за да гарантират, че европейската интеграция няма да се провали.

Политическият анализатор Алфред Муслиу каза, че силата на една страна не се измерва с военните, а със съвременните постижения, които е постигнала в областта на икономиката, бизнеса, културата и образованието.

Организатор на Софийския балкански форум "Време е да възстановим доверието" е българският евродепутат Илхан Кючук, който подчерта, че разговорът за историята е важен, но в същото време разговорът за бъдещето е не по-малко важен. Той припомни колко крехък е мирът в различни части на Западните Балкани, като ситуацията в Босна и Херцеговина и диалога между Сърбия и Косово.

"Стратегически интерес на България трябва да бъде Северна Македония да стане част от ЕС“, каза Кючук. Според него ЕС не може да бъде геополитически играч, защото не е политически играч.

Във форума участваха бивши български министри, депутати и представители на неправителствени организации, участващи в регионалните процеси, посланиците на Косово, Албания, Турция и временно изпълняващият длъжността посланик на Северна Македония в България.