Първата седмица на 2022 г. започна с протести в Казахстан заради повишаването на цените на втечнения природен газ. Протестите бързо прераснаха в безредици, убийства и разпуснато правителство. Президентът Касим-Жомарт Токаев определи насилието като "акт на агресия“ отвън и поиска съдействие от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), пише Greek City Times в материал, представен без редакторска намеса.

Миротворците на ОДКБ пристигнаха в Казахстан, за да защитят инфраструктурата на страната и да проведат антитерористични операции, като арест или унищожаване на въоръжени бойци. Въпреки това, въпреки че служат като миротворци, САЩ и Турция отчаяно искат да подкопаят усилията на ОДКБ да изпълнява задълженията си.

В началото протестите, които избухнаха в Казахстан, изглеждаха не добре организирани и по-скоро спонтанни. Само три дни по-късно обаче въоръжени мъже откриха огън по казахстанската полиция и силите за сигурност.

Най-малко 164 казахстанци са убити, медийни централи са изгорени, полицейските управления са разрушени и дори са атакувани летища и болници. Западните медии обвиниха казахстанските сили за сигурност за откриването на огън по протестиращите и започнаха да публикуват непроверени данни от ненадеждни източници, за да оправдаят критики към казахстанските власти, подобно на това как така наречената революция на Майдана се случи в Украйна в началото на 2014 г.

Партията "Демократичен избор на Казахстан“ и Партията "Оян Казакстан“ ръководиха протестите и не е изненадващо, че това са двете най-изявени прозападни и антируски политически организации в страната.

Тъй като управляващото правителство не успя да намери политика на компромис между различни политически групи, външни сили се възползваха от тази ситуация, за да предизвикат бунтове.

Също така си струва да се отбележи, че дори в рамките на управляващото казахстанско правителство антируската идеология започна да се появява на най-високо ниво.

През последните две години премиерът Аскар Мамин се сближи с ултранационалистическите сили и прозападните опозиционни групи с антируски настроения.

Този фактор е и причина Токаев да поиска оставката на Мамин и да постави вместо него първия вицепремиер Алихан Смаилов.

Въз основа на конституцията и законите на страната, както и на ангажиментите си към правата и отговорностите в рамките на ОДКБ, Казахстан имаше право да призове за намеса на ръководения от Русия блок, особено като се има предвид, че насилието стана толкова брутално, че полицай беше обезглавен.

Мисията на ОДКБ предпази Казахстан от трагичната ситуация, сполетяла Украйна през 2014 г.

Апаратът за сигурност и отбрана на централноазиатската страна трябва да бъде пренареден, за да бъде по-лесно подготвен за бъдещи опити за цветна революция и външна намеса. Москва също би била загрижена за разпространяването на цветните революции в Централна Азия, регион, където Турция също пробива, за да наложи собственото си влияние.

"Надяваме се, че Казахстан ще постигне стабилност, мир и спокойствие възможно най-скоро. За това като Турция и Организацията на тюркските държави ще окажем всякаква подкрепа“, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу на среща, проведена от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на 9 януари. "Проблемите на страните членки на тюркския свят са наши проблеми. Целият свят го видя по време на победата в Карабах [на Азербайджан срещу Армения]“.

Карабахската война през 2020 г. беше опит на Турция да разшири влиянието си в Южен Кавказ, в крайна сметка за сметка на Москва, но нещо, което беше предотвратено с много разочарование в Анкара поради присъствието на руски миротворци.

По този начин Чавушоглу на практика обявява, че Турция е готова отново да действа нагло в традиционната руска сфера на влияние, без да се консултира с Москва.

Анкара се надява, че Организацията на тюркските държави ще се превърне в основен механизъм за обсъждане и решаване на проблемите на Централна Азия и Южен Кавказ, като по този начин ще измести не само ОДКБ, но и ръководената от Русия Общност на независимите държави, в която отново Казахстан е член-основател.

Междувременно говорителят на Белия дом Джен Псаки любопитно каза на пресконференцията на 6 януари, въпреки че никой журналист не зададе въпроса, че САЩ нямат нищо общо със събитията в Казахстан, без да пропусне да спомене Русия, разбира се.

"Има някои луди руски твърдения, че САЩ стоят зад това. Позволете ми просто да използвам тази възможност, за да предам това като абсолютно невярно и явно част от стандартния руски учебник за дезинформация“, каза тя.

На следващия ден държавният секретар Антъни Блинкен каза: "Мисля, че един урок от най-новата история е, че след като руснаците са в къщата ви, понякога е много трудно да ги накарате да напуснат. Той също така постави под въпрос искането на Казахстан за миротворци на ОДКБ“.

Тъй като САЩ се противопоставят на разполагането на миротворци на ОДКБ, а Анкара продължава опитите си да увеличи влиянието си в Централна Азия, като настоява за използването на Организацията на тюркските държави за разрешаване на казахстанския въпрос, Русия отново е предизвикана от страните от НАТО в собствения си квартал.

Това идва в момент, когато Западът и Турция също подкрепят Украйна в различна степен срещу Русия по подобен начин, демонстрирайки широкия натиск, пред който е изправена Москва.

***

Белград. Очаква се на заседанието си в четвъртък сръбското правителство да обяви официалното си решение за оттегляне от проекта за литиева мина "Ядар“, с което ще потвърди по-раншното изявление на премиера Ана Бърнабич за излизане на компанията "Рио Тинто“ от Сърбия, съобщава белградското издание "Новости“. Това е окончателна победа за мащабните протести на Движението "Екологично въстание“, което организира мащабни акции в цялата страна в течение на месеци, на които протестиращите настояваха за спиране на проекта.

Предвижда се след заседанието министър-председателят да се обърне към медиите, които казаха в сряда, че тази фирма до няколко седмици вече няма да бъде в страната, че издадените им разрешителни скоро ще изтекат, както и че ще бъде променен устройственият план, който включва проекта "Ядар“.

Бърнабич припомни, че посочената фирма е била доведена в западната ни съседка от бившето правителство и е получила разрешение за проучване през 2004 година, с което се опита да отхвърли отговорността от администрацията на Вучич.

***

Скопие. Посещението на българския министър-председател Кирил Петков в Скопие и обявеното съвместно заседание на двете правителства на 25 януари в София са публично-политическата част от очевидно отдавна планираната деескалация на отношенията между двете страни и поставяне на сътрудничеството в нов коловоз, пише скопското издание "Независен“ в материал, представен без редакторска намеса.

Това в крайна сметка трябва да доведе до вдигане на блокадата на София, макар че е рано да се прогнозира кога и как това може да се случи. Петков заяви, че "посещението в Скопие беше огромен успех – от една страна подадохме ръка, отидохме първи там, от друга страна изпратиха нота до ООН, която се надявахме да получим след две години“. Но известният политолог и анализатор Димитър Бечев каза в колона, публикувана от "Независен“, че "проблемът е, че Петков може да се окаже твърде слаб, за да води тази битка в София“.

Слаби или не, нещата тръгнаха по определен начин и въпросът е докъде ще стигнат. Това, което е публично известно е, че ще бъдат сформирани пет работни групи (включително и по история), които трябва да докладват за резултатите си на месечна база. По-малко известно е, че през изминалия период е направена цял план за динамиката, с която трябва да върви сближаването. Не се знае дали двете страни са го направили сами или има помощ от трета страна.

Има много интересни неща в тази динамика на действие. Ето още от тях:

В областта на отбраната ще започнат разговори за участието на българските ВВС в охраната на македонското въздушно пространство. Македония има такова споразумение с Гърция и нейните самолети, както наскоро беше над Скопие, участват в охраната на македонското въздушно пространство. Споразумението с България за това сътрудничество трябва да бъде подписано скоро.

Този отбранителен раздел предвижда и обучение на военни лекари в България, след това обучение на офицери в българските военни училища и съвместно участие в отбелязването на важни дати на военни празници.

Специално място е отделено на европейската интеграция на РСМ. България ще изпрати за своя сметка експерт, който да съветва македонските власти относно европейската интеграция, но това ще стане, когато започнат преговорите за присъединяване с ЕС. В тази рамка ще се оказва съдействие при прилагането на европейски нормативни документи в областта на културата, околната среда, обмяната на опит и техническа помощ за основните стълбове на икономическата политика и съдействие при участието на малки и средни предприятия в. програми на ЕС. И това сътрудничество се предвижда за периода след започването на преговорите за присъединяване с ЕС.

В енергетиката през следващите три месеца трябва да се положат основите за изграждането на нова връзка за пренос на природен газ между двете страни, извън сегашната, която свързва Гюешево и Зидилово. Тази идея ще се реализира по линията Струмица - Петрич. Тази дейност трябва да се реализира от "Булгартрансгаз“ и Македонски енергийни ресурси. РСМ трябва да промени нормативната си уредба, за да гарантира организацията на пазара на природен газ в съответствие с изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

Трансграничното сътрудничество трябва да набере нова скорост: експертна група, която спешно да определи техническите параметри за отваряне на ГКПП "Клепало", което отдавна се изисква от Скопие, тъй като от тяхната страна почти всичко е завършено. РСМ да назначи свои представители в рамките на инициативата "Европа по-близо до гражданите“, която е предназначена за регионално и местно ниво.

Има глави за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката и особено в здравеопазването; за провеждане на редовни заседания на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, след това за обмяна на опит в небанковия финансов сектор, туризма, медиите, предприемачеството, социалната политика, младежта и спорта...

Това трябва да означава, че двете страни ще развиват широк спектър на сътрудничество. Дали това в крайна сметка ще доведе до вдигане на българската блокада до голяма степен ще зависи от разположението на политическите сили в София и тяхната воля.

***

Прищина. Новият посланик на САЩ в Прищина Джефри Ховениер се срещна с командващия силите на КФОР в Косово генерал Ференц Каяри, пише Gazeta Express.

След срещата посланикът написа в "Туитър“, че тя потвърждава продължаващата подкрепа на САЩ за КФОР.

"Срещата с командира на КФОР М. Г. Каяриу потвърди непоколебимата и продължаваща подкрепа на САЩ за КФОР. Приносът на американските войски в "Бондстийл“, един от най-големите сред съюзниците, е доказателство за нашия ангажимент към незаменимата роля на КФОР за осигуряване на регионална стабилност“, заяви дипломатът.