Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви в интервю пред местна телевизия, че продължава да вярва, че е било голяма грешка да се признае македонския език и македонската идентичност чрез Преспанския договор, пише скопското издание "Независен“.

Мицотакис обяснява, че "тези грешки не могат да бъдат излекувани“ и подчерта, че сега Гърция се стреми към добри отношения със Северна Македония.

"От момента, в който това се случи, имаме всички основания да се стремим към възможно най-добри отношения със Северна Македония и най-вече да разширим икономическото си влияние. Защото в момента Гърция отново се превръща в протагонист на енергийната карта на Балканите, не само в случващото се в Гърция. Гърция е естествен източник на енергия за Балканите и за Централна и Източна Европа и ние се стремим да се възползваме максимално от ролята си“, каза Мицотакис.

Той подчерта, че процесът на присъединяване на страната към Европейския съюз трябва да започне, защото чрез него Гърция "ще има възможност да настоява за прилагането на споразумението и да лекува всякакви слабости, доколкото позволява правната рамка“.

Мицотакис казва, че е напълно съгласен с възгледите за Преспанския договор, изложени преди "Нова Демокрация“ да дойде на власт, като обясни, че би било много лесно и политически полезно за него, ако беше казал преди изборите, че ще анулира споразумението.

"Не го направих, защото съм сериозен политик и знам много добре, че споразуменията не могат да се променят“, каза гръцкият премиер.

В интервю за гръцката телевизия "Антена“, излъчено малко преди полунощ снощи, Мицотакис обяви второ увеличение на минималната работна заплата в Гърция, изключи всякаква възможност за въвеждане на карантина в страната, но и всеки сценарий за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

***

Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич в четвъртък е приел лидера на босненските сърби Милорад Додик във Вила "Мир“ в Белград, където двамата са обсъдили ситуацията в Босна и Херцеговина, пише белградската "Политика“.

Друга основна тема на обсъжданията са били санкциите на ЕС и САЩ срещу Република Сръбска, което, според Белград и Баня Лука, застрашава мира в Босна и Херцеговина.

Вучич ще се срещне със сърби от Косово по-късно в четвъртък, в президентството на Сърбия.

***

Вашингтон/Прищина. Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен призова премиера на Косово Албин Курти да задълбочи сътрудничеството за укрепване на върховенството на закона, защита на правата на малцинствата и постигане на споразумение със Сърбия, което се фокусира върху взаимното признаване, пише прищинското издание Koha Ditore.

Правителството на Косово публикува в четвъртък вечерта писмо от Блинкен до Курти, в което той заявява, наред с други неща, че "отношенията между Съединените щати и Косово се коренят в общи демократични ценности и ангажимент за суверенно и независимо Косово“.

В текста на писмото той набляга на предоставянето на убежище на афганистански граждани, бягащи от Афганистан, и разполагането на членове на Косовските сили за сигурност към американската армия в Кувейт, като отбелязва, че това подчертава нарастващите възможности на Косово да допринесе за глобалната сигурност.

"Като приятел и партньор на Косово, Съединените щати с нетърпение очакват да работят с вас за пълното прилагане на програмата на президента Джо Байдън за нашите отношения, включително укрепване на върховенството на закона, защита на правата на малцинствата, насърчаване на икономическия растеж и постигане на дългоотлаганото споразумение между Косово и Сърбия, което се фокусира върху взаимното признаване“, се казва в писмото.

Освен това секретарят Блинкен подчерта, че неразрешеният характер на отношенията между Косово и Сърбия "остава основна пречка за пълноправно членство и интеграция в европейските и евроатлантически институции, което е обща цел на Съединените щати и Косово“.

Съединените щати, каза той, вярват, че преговорите с посредничеството на ЕС остават най-добрият форум за преговори за нормализиране между Белград и Прищина и че САЩ координират тясно с партньорите си от ЕС.

"Съединените щати разчитат на вашето лично лидерство за възстановяване на инерцията на процеса на диалог, като поддържат предишните ангажименти към вашата страна, след което насърчават прозрачността, избягват действия или реторика, които биха могли да увеличат напрежението, и "се включват в преговорите с необходимата концентрация, креативност и спешност“, се казва в писмото.

Koha Ditore отразява писмото на Блинкен под заглавие "САЩ искат компромиси от Косово и финализиране на диалога с признаване от Сърбия“.

Indeksonline подчертава, че Блинкен очаква Курти да се съсредоточи върху споразумение за електроенергия в северната част на Косово и да постигне общи цели по въпроса за изчезналите лица.

В отговор на писмото на Блинкен , косовският премиер Албин Курти заяви, че няма търпение да започне съвместната работа със САЩ.

"Косово е благодарно на Съединените щати за техния ангажимент да нормализират отношенията между Косово и Сърбия чрез правно обвързващо споразумение с крайната цел взаимно признаване. Приветствам писмото на секретаря Блинкен и неговата подкрепа за нашите приоритети в областта на заетостта и правосъдието. Косово е благодарно на Съединените щати за техния ангажимент за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия чрез правно обвързващо споразумение с крайната цел взаимно признаване. Очаквам с нетърпение да работим заедно“, написа Курти в публикация в "Туитър“.

***

Атина. Гърция ще повиши минималната заплата за втори път по-късно тази година, каза премиерът Кириакос Мицотакис в четвъртък, тъй като нарастващата инфлация оказва влияние върху доходите на потребителите, пише Kathimerini.

Правителството увеличи месечната брутна минимална заплата с около 2% на 663 евро от този месец.

Второ увеличение ще бъде въведено от 1 май, каза Мицотакис пред телевизия Antenna.

"Оценявам, че покачването на минималната работна заплата ще бъде значително, ще бъде много по-високо от увеличението с 2%“, каза Мицотакис.

Нарастващите глобални енергийни разходи бяха основният двигател на инфлацията, която се ускори до 5,1% през декември, най-високото си ниво от 11 години, показват данни на гръцката статистическа служба ELSTAT.

"Смятаме, че това смущение (с цените на енергията) ще бъде по-интензивно през първите три месеца на 2022 г., преди да отшуми“, каза Мицотакис.

Правителството е похарчило около 1,35 милиарда евро за субсидии, за да помогне на домакинствата и бизнеса с нарастващите сметки за електроенергия и газ от септември. Миналата седмица той удължи финансовото облекчение до януари с допълнителни разходи от около 400 милиона евро.

Гърция удължи с една седмица ограниченията в ресторантите и баровете, за да помогне за ограничаване на варианта Омикрон, който доминира в страната и беше основният двигател на нарастването на коронавирусните инфекции през последните седмици.

След рекордните 50 126 заразени с коронавирус за ден миналата седмица, страната отчете 20 409 случая в четвъртък, с което общият брой на заразените достигна 1 612 869 от началото на пандемията през 2020 г.

Мицотакис каза, че е "предпазлив оптимист“ по отношение на пандемията, като се очаква случаите да намалеят още през следващите седмици.