В търсене на нов оптимизъм в началото на новата година, сред причините за новия оптимизъм, като единствена изключително за хората в Република Северна Македония, битова причина, е напускането на Зоран Заев, както и дали изборът на нов премиер и ново правителство ще бъде знак за осъзнаване, че политическата система, основана на клиентелизъм и корупция, е изчерпана или не, пише скопският вестник “Нова Македония“ в материал, представен без редакторска намеса.

Още преди избора на новото правителство, с напускането на Зоран Заев, започна загубата на контрол и то първо в съдебната система. Ясна индикация за това е освобождаването от ареста на Йордан (Орце) Камчев, който беше използван като наказание. Дали нещата ще означават ново начало зависи от Димитър Ковачевски, новият лидер на СДСМ и кандидат за министър-председател. Въпреки полемиката около фаворизирания му избор в СДСМ, авторът на публикацията заявява, че Димитър Ковачевски е честен и всеотдаен. Според него той заслужава шанс за подкрепа през първите 100 дни.

Първият тест за неговата власт ще е изборът на министри от правителството. За съжаление, формулата за клиентелизъм се повтаря. Коалиционните партньори първо си поделят функциите, а след това партиите предлагат имена. Когато Димитър Ковачевски се появи в пресата, за да обяви състава на правителството, той всъщност не беше премиер, а председател на партия и обяви само министрите от СДСМ, но не и тези от ДСИ и "Алтернатива“. А трябваше да се действа в обратният ред, страните да представят номинациите и да подредят функциите въз основа на най-добрите предложения.

Според автора са необходими министър на правосъдието и главен прокурор, готови да се справят с корупцията на върха, като Гордон Калайджиев и Ленче Ристовска. И ще има нужда от министър на транспорта и икономиката, който заедно с Фатмир Битичи, като вицепремиер, ще движи публичните инвестиции, инфраструктурата, енергетиката и икономиката. Никола Тупанчевски е признат експерт и може би най-доброто предложение в правителството и най-доброто предложение за министър на правосъдието от дълго време. За съжаление, от друга страна, в транспорта и икономиката не е така.

В обществото, включително и сред привържениците на СДСМ, всъщност най-голямо недоволство предизвиква триото Оливер Спасовски, Люпчо Николовски и Благой Бочварски. За СДСМ поне двама от тях, ако не и тримата, носят ключова отговорност за загубата на изборите и оттеглянето им се очакваше заедно със Зоран Заев. Колкото и да възмути престоя им, може би още по-отвратително е обяснението на премиера, че са имали положителни резултати в работата си. Какви положителни неща има Благой Бочварски, какво е постигнал в инфраструктурата, в капиталовите инвестиции? Справедливо е да се каже, че това е резултат от вътрешнопартиен лобизъм. Например, ако бъде сменен Бочварски, министър ще бъде Петре Шилегов, който току-що загуби изборите за Скопие. Въпреки това, защитавайки тези решения, Димитър Ковачевски започна да изчерпва кредита си на доверие. А без резултати, например в транспорта, трудно ще се стигне до завършване на мандата.

Още на втория ден след обявяването на имената на новото правителство дойде и "бруталната честност" на Никола Димитров. Никола Димитров каза само това, което цялата общественост знае, че няма доверие на Буяр Османи, защото е готов на всяка цена да преговаря с България, че за него са по-важни бързината и сроковете, отколкото същността, съдържанието на договореното. Нищо ново, известно от момента, когато след първите слухове от България срещу Никола Димитров той беше сменен като външен министър с Буяр Османи.

Никола Димитров остана ясен с бруталната честност, че зад скоростта и сроковете стои Зоран Заев, а не Буяр Османи. Това е особено важно, защото посочването на Буяр Османи за главен виновник може да отвори нова междуетническа пропаст. .

Шумът на напускането на Никола Димитров привлече вниманието не само към тези, които ще бъдат избрани, но и към тези, които не са избрани. Напускането на Венко Филипче и Мила Царовска както от партийни, така и от правителствени позиции означава край на опита на Зоран Заев да изгради свой щаб в Скопие. Напускането на Никола Димитров, както и тихото напускане на Ирена Стефоска, която между другото, също като Димитров, има различни виждания за България, означава край на широката коалиция на СДСМ наред с другите участници в "Цветната революция“, която доведе СДСМ на власт. С изключение на Тупанчевски, новите имена са класически партийни имена. Това стесняване на базата му допълнително ще проблематизира легитимността на правителството и неговото оцеляване.

***

Атина. Силни ветрове спряха корабоплаването за Цикладските острови, Додеканезите и островите в Източно Егейско море от пристанищата Пирея, Лаврио и Рафина, пише гръцкият вестник Kathimerini.

Метеорологичният фронт "Диомед“, който премина през Гърция от началото на седмицата, донесе снеговалежи в Северна Гърция и до планините на Атика.

Фериботните услуги в Сароническия залив продължават, но маршрутът Перама-Палукия между континенталната част на Пирея и остров Саламина е отменен.

Фериботите в Централна и Северна Гърция също са спрени: Агия Марина-Неа Стира, Кавала-Принос (на остров Тасос) и Александруполис-Самотраки не се движат.

Пътниците с фериботни билети за четвъртък трябва да се свържат с пристанищните власти и туристическите агенции, за уточнят разписанията.

В сряда вечерта курсът от Пирея до Ираклион и Ханя на Крит, първоначално одобрен, в крайна сметка беше отменен.

***

Вашингтон. Заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар каза, че е разговарял с Франция, която пое шестмесечното председателство на Европейския съюз на 1 януари, за да е възможно най-скоро, Република Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС, цитира думите му скопският вестник “Слободен печат“.

"Вече разговаряхме с Франция. Дадохме да се разбере, че вярваме, че членството в ЕС е от съществено значение за всички нас в Западните Балкани. Вярваме, че те са част от Европа, вярваме, че като отговарят на условията, като затварят главите, те трябва да бъдат по-интегрирани в ЕС и смятаме, че това ще бъде добро решение за всички страни. "Всяка страна, която се присъедини към ЕС, стана по-демократична, по-просперираща и по-стабилна“, каза той.

Според него процесът на присъединяване на Северна Македония към ЕС трябва да бъде решен от Европа. "Въпреки това, добави той, ние силно подкрепяме кандидатурата на Северна Македония за ЕС, вярваме, че е направено много, тя вече е европейска държава, културно и исторически европейска държава. "Следователно искаме да видим процесът да започне възможно най-скоро“, каза Ескобар.

Той също така добави, че вярва, че ЕС не е разочаровал Северна Македония, тъй като продължава да помага.

"Вярвам, че ще постигнем подходящо споразумение в много кратък период от време. "Ще работим върху това“, увери той.

Ескобар смята, че шест месеца, както обяви българският премиер Кирил Петков за разрешаване на спора със Северна Македония, са достатъчни за решаване на проблемите, въпреки че подчерта, че сред европейските партньори има недоволство, че процесът не върви бързо.

Той каза също, че САЩ остават на позицията, че Северна Македония и Албания не трябва да бъдат разделени в процеса на присъединяване към ЕС.

"Няма промяна в позицията на САЩ. Вярваме, че и двете страни са свършили работата си, и двете страни се движат в правилната посока, и двете страни имат европейски фокус и ориентация и искаме да ги видим заедно. Искаме да ги видим да се движат заедно бързо“, каза Ескобар.