Отлагането на началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония и Албания разширява списъка с причини, цитирани от служители на ЕС, за блокиране на процеса на разширяване към Западните Балкани. Към вече познатите оценки за ситуацията в региона за липса на върховенство на закона, висока корупция и престъпност, незачитане на човешките права и демократичните свободи се добавя и неформална причина, а това е евтината работна ръка, идваща от балканските страни, пише "Нова Македония“.

В момент на искреност словенският премиер Янез Янша в заключителните си думи по време на словенското председателство на Европейския съюз цитира неназован европейски лидер, който публично е попитал на съвместни сесии на европейските институции "защо ще ги въведат в ЕС, когато "така те са по-евтини като работна ръка“. Янша каза това в интервю за Словенското радио и телевизия, като обясни, че някои висши членове са доминирани от тесногръдие и националистически интереси пред визията за свободна, мирна и обединена Европа.

Словения, по време на своето председателство на Съвета на ЕС, избра да въведе отново термина "перспектива за членство“ в документите, вместо само "европейска перспектива“ за Балканите и Източното съседство на Европа, според словенския премиер Янез Янса. Изявлението му дава по-ясна картина на силната съпротива на някои от страните-членки на Съюза или, както казва Янша, на опортюнизма в Брюксел, когато става въпрос за процеса на разширяване към Западните Балкани. Нежеланието на ЕС да приеме нови членове досега беше умело прикривано чрез отправяне на препоръки за продължаване на вътрешните реформи или в северномакедонския случай за изграждане на добросъседски отношения, преди всичко с България.

В края на годината външният министър на ЕС Жозеп Борел каза, че през 2021 г. има засилване на ескалация и реторика на разделения в Западните Балкани, което според него е пречка за страните от региона в тяхното приближаване към европейското бъдеще.

Бившият вицепремиер на РСМ по европейската интеграция и посланик Ивица Боцевски посочва факта, че "все по-осезаемото отсъствие на европейска перспектива в Западните Балкани се дължи на клишетата, в които изпаднаха политиките на ЕС за региона“.

"Европейската интеграция на страните от региона реалистично е въведена в състояние на липса на перспектива. Историята на РСМ с датата за започване на преговорите за членство в ЕС стана гротескна. Преговорите между Сърбия и Черна гора се въртят в кръг... Няма последователност в политиките на ЕС спрямо всички страни кандидатки за членство в региона. От един се очаква да направи едно, а от други се очаква нещо напълно противоположно. Самият ЕС продължава да насърчава стереотипите за жертвите и агресорите“, каза Боцевски.

***

Москва. Електронното издание на белградския ежедневник "Новости“ публикува изявление на говорителя на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова, в което се подчертава, че Русия очаква "адекватен и категоричен отговор от ООН“ на "произвола на Прищина“, свързан с обявяването на руски служител на ЮНМИК за персона нон грата.

Захарова оцени, че обявяването на руския служител в ЮНМИК за персона нон грата представлява продължение на провокациите на Прищина с цел затягане на междуетническите отношения в региона, дискредитиране на ООН и конструктивната роля на Русия на Балканите. Тя осъди всеки опит за ограничаване на дейността или изтласкване на мисията на ООН от Косово "чрез предприемане на агресивни стъпки, които може да противоречат на духа и буквата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН“.

"Желанието на косовските власти да се отърват от тези, които обективно могат да забележат разрушителната политика на Прищина, която се провежда в районите на провинцията, където живеят сърби, е очевидно“, цитира изданието думите на Захарова.

Тя призова ЮНМИК и КФОР да осигурят сигурността на Русия и други членове на мисията на ООН в рамките на техните компетенции съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

"Очакваме произволът на Прищина да срещне подходящ категоричен отговор от ръководството на ООН“, заключи Захарова.

Министърът на външните работи на Косово Доника Гервала Шварц обяви на 31 декември, че по искане на министър-председателя Албин Курти е решила да обяви руски служител в ЮНМИК за персона нон грата, заради "негови вредни дейности, нарушили сигурността на Косово“.

***

Прищина. Заместник-министърът на здравеопазването на Косово Дафина Геджа-Бунджаку предупреди, че неотдавнашното увеличение на броя на новите случаи на COVID-19 е индикатор, че страната е на път да навлезе в нова вълна от инфекции, съобщава изданието Telegrafi.

"Тази вълна обаче до голяма степен ще зависи от нашата реакция като институции, както и от реакцията на гражданите“, каза тя пред RTV Dukagjini.

Геджа-Бунджаку добави, че новите случаи вероятно се дължат на увеличаването на населението на Косово през последните две седмици, когато много членове на диаспората идват да видят семействата си за празниците.

***

Атина. Министърът на външните работи на южната ни съседка Никос Дендиас подчерта категорично, че Турция трябва да докаже ангажимента си към международното право, като започне с оттеглянето на заплахата от война (casus belli) срещу Гърция и признае, че нейното морско споразумение за границата с Либия е нищожно, цитира думите му електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Говорейки пред пресата след среща с гостуващия му колега от Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд, Дендиас каза, че Турция може да докаже ангажимента си по отношение на международното право, като приеме неговото "много просто предложение“. Той направи своите забележки на фона на скорошната ескалация на агресивната реторика на Турция срещу Гърция, която, както каза той, "прие размери, които не сме виждали от години“.

"Турското правителство се е ангажирало с постоянно изкривяване на истината и всяка представа за международното право, включително морското право“, каза Дендиас, подчертавайки, че Анкара е разположила най-голямата десантна сила в Средиземно море и "в същото време изисква от нас да демилитаризираме нашите острови“. Това би било равносилно, каза той, на отказ на Гърция от признатото право на самозащита, както е предвидено в Устава на ООН. Дендиас определи отношението на турското правителство по въпроса като "въплъщение на абсурда“.

Позовавайки се на разговорите, които е провел със своя саудитски колега, той отбеляза, че "двете страни са ангажирани със защитата на международното морско право и свободата на корабоплаването“. Дендиас също така подчерта тесните връзки между двете страни в много области - от отбраната до инвестициите. Той разкри, наред с други неща, че скоро делегация от Саудитска Арабия ще посети Дедеагач в Северна Гърция, за да обсъди инвестиционни въпроси.

От своя страна принц Фейсал бин Фархан ал Сауд настоя, че страната му е "заинтересована от укрепване на отбранителните, културните и търговските отношения с Гърция“.

***