Представители на САЩ и Русия ще се срещнат за двустранен "стратегически диалог за сигурността“ през януари, точно преди няколко по-широки срещи, които ще включват европейските съюзници, желаещи да възпрепятстват по-широка война между Русия и Украйна, докато Кремъл настоява за спиране на експанзията на НАТО, пише Washington Examiner.

"Опитвахме се да обединим алианса зад две направления: сдържане и дипломация“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс във вторник. "Ние сме обединени, като алианс на НАТО, относно последствията, пред които Русия ще бъде изправена, ако нахлуе в Украйна. Но ние също така сме единни в нашата готовност да се ангажираме с принципна дипломация с Русия“.

Тази среща на 10 януари може да предвещава облекчаване на геополитическия натиск, натрупан през последните месеци, докато руските сили се струпват около украинските граници. Но това също така поставя европейските служители в позицията да очакват актуална информация за резултатите от среща, която може да засегне тяхната сигурност – макар и такава, която ще бъде последвана от свикване на съвета НАТО-Русия на 12 януари и на 13 януари асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Европейците ще бъдат [на срещата] на 12 януари ... но все пак срещата между САЩ и Русия редизвиква учудване“, каза европейски служител.

Екипът на президента Джо Байдън обеща, че ще откаже да обсъжда "европейската сигурност без европейци в стаята“, както се изрази висш служител на администрацията на 17 декември, а форматът на преговорите има символично значение за всички страни.

"Руснаците не се интересуват от същността на срещата (освен ако Западът не направи немислимо омиротворение)“, каза европейският служител. "Основната им цел е да проведат двустранна среща със САЩ относно европейската сигурност и да ескалират украинския въпрос до такова ниво, така че Западът да забави процеса на интеграция на Украйна“.

Прайс се опита да успокои всяко възникващо безпокойство по този въпрос - въпреки предстоящата двустранна дискусия.

"Принципът е неприкосновен — нищо за тях, без тях“, каза той пред репортери по време на телефонен брифинг в Държавния департамент. "Разбира се, това е канал, който съществува от известно време. Това е двустранен канал с Руската федерация за обсъждане на въпроси на стратегическата стабилност — въпроси, които са от голямо значение за Съединените щати, но също така и от голямо значение за нашите съюзници от НАТО. И така, в хода на воденето на преговорите за стратегическа стабилност, ние винаги сме информирали напълно и задълбочено нашите съюзници след факта, за да изясним какво точно се стремим да постигнем“.

Двама висши руски служители побързаха да определят "двустранните руско-американски консултации“ като стъпка в преговорния процес между бившите съперници от Студената война.

"Днес ние съсредоточаваме усилията си върху постигането на максимална ефективност при отстояването на тази политическа линия, отстояването на нашите интереси и отхвърлянето на едностранните отстъпки, които не се коренят в баланса на интересите“, каза руският външен министър Сергей Лавров във вторник. "Това е духът, който ни ръководи, когато се подготвяме за преговорите, предимно със Съединените щати“.

Прайс подчерта, че последвалите срещи на НАТО и ОССЕ ще демонстрират, "че Съединените щати са обединени с нашите съюзници от НАТО, с нашите украински партньори, както и с нашите по-широки европейски съюзници и партньори“. И той определи диалога от 10 януари като обикновено упражнение в подготовката за тези разговори.

"Нашата задача във всичко това е да определим къде може да има някакъв потенциал за диалог и дискусия и някои области, които заслужават тази дискусия – отново заедно с нашите съюзници и партньори“, каза той.

***

Вашингтон. Във вторник САЩ регистрираха рекордните 441 278 нови инфекции с Covid-19 за един ден, пише The Hill, като се позовава на данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Цифрите надхвърлят предишния връх от около 290 000 случая, съобщени на 20 декември. Това почти надмина предишния дневен рекорд от 294 015, поставен миналия януари, преди ваксините да бъдат широко достъпни.

Седемдневната пълзяща средна вече е повече от 240 000 случая на ден.

Рекордният брой случаи се приписва на Омикрон, който се оказа най-преносимият вариант на новия коронавирус, който САЩ са виждали от началото на пандемията.

Но според CDC данните са непълни, тъй като много пунктове за тестове бяха затворени по Коледа и щатите все още наваксват изоставане в отчитането.

Омикрон е отговорен за по-голямата част от инфекциите в страната и върлува най-силно в щатите с високи равнища на ваксинация.

Някои здравни експерти смятат, че САЩ трябва да започнат да се отклоняват от фокусирането върху броя на случаите и да придадат по-голямо значение на хоспитализациите и смъртните случаи.

Но все още има около 40 процента от населението не е ваксинирано, а хоспитализациите и смъртните случаи се увеличават, макар и много по-малко сред ваксинираните.

***

Вашингтон. Отношенията между САЩ и Русия изглеждат зле. И не се подобряват. Около 94 хиляди руски войници са разположени сега по източните граници на Украйна. Президентът Джо Байдън заплаши Русия с нови санкции и каза, че няма да спазва "червените линии“, които тя маркира. Разширяването на НАТО към Украйна се превърна в основен въпрос в дневния ред, както заяви руският президент Владимир Путин в открит текст по време на последната си среща с президента Байдън, пише американското списание Newsweek в материал, представен без редакторска намеса.

Но тук е необходимо да зададем важен въпрос: какви точно са интересите на националната сигурност на САЩ в Украйна? Отговорът обикновено е, че всичко е свързано със защита на авторитета на Съединените щати и доверието на техните съюзници. Коментирайки настоящата криза в Украйна, Тоомас Хендрик Илвес и Дейвид Дж. Крамер заявиха, че отстъпките към Путин и Русия ще подкопаят доверието на съюзниците в бъдещите обещания и ще подтикнат Русия да продължи да се държи по същия агресивни начини. Фредерик Каган потвърди, че военната сила е най-добрият начин да се предотврати превземане на Украйна от Русия. Говореше се също, че отказът да се конфронтира с Русия е равносилен на опит за помирение с Путин. Ако перифразирам Кристофър Лейн, помирението е проклятие от устните на американските политици.

По същество тези аргументи предполагат, че Съединените щати и Западът трябва да се противопоставят твърдо срещу руските маневри в Украйна, за да може Русия да не събере смелост да атакува други страни. Но струва ли си цялата тази защита на украинския суверенитет да се отприщи война с участието на САЩ или НАТО като цяло? Моят отговор е - съжалявам, украинци - не.

Аргументите за необходимостта на защита на доверието в Америка не предполагат критичен поглед върху непредвидените последици от това. Усещаната необходимост от непрекъснато доказване на своята надеждност отдавна е и ще бъде проблем за Съединените щати. Войната във Виетнам е един от случаите, когато това се доказа на практика. По същество САЩ останаха във Виетнам, за да демонстрират на Съветския съюз, че са решени да попречат на Съветите да се осмелят да предизвикат САЩ. Всъщност смъртта на 58 000 американци и повече от 500 000 виетнамци, падането на Сайгон през 1975 г., последвано от никакъв международен кръстоносен поход, воден от Съветския съюз, направиха войната във Виетнам безсмислена и трагична.

По-скорошен пример на проява на тази борба за авторитет и статут на надежден партньор са протестите срещу изтеглянето на САЩ от Афганистан. Критиците твърдят, че американското изтегляне от Афганистан ще насърчи Русия и Китай и че съюзниците ще загубят доверие в американските обещания. Тези хора обаче не предлагат алтернативно решение на изтеглянето на войските. Те предполагат, че САЩ трябва да останат в Афганистан за неизвестно време? Смъртта на 2448 американски войници, 47 245 афганистански цивилни и разходът от около 2,3 трилиона долара само за да превземат талибаните отново страната около 20 години по-късно, доказват абсурда да останеш в Афганистан. Както стана ясно от Робърт Дж. Макмеън, цената на желанието на САЩ да докажат, че може да им се има доверие в контекста на някакъв несъществен ангажимент, не си струва.

В случая с Украйна тези непредвидени последици вероятно ще включват още по-голяма война за украинците и надпревара във въоръжаването за Съединените щати и Русия. Да не забравяме, че Договорът между САЩ и Русия за ракетите със среден обсег на действие вече не съществува. Всъщност увеличаването на ангажиментите на САЩ към Украйна вероятно ще тласне Русия още повече и ще прокара пътя й – класическа версия на дилемата за сигурността. Смисълът на дипломацията е да се отстояват националните интереси, да се търсят възможности за съвместна работа с други сили, а не постоянно да се бодат болните места на друга държава. Нещо повече, това виждане за Украйна като последна крепост на Съединените щати срещу руската агресия не отчита реакцията на други съседни страни, включително Полша и Румъния, на евентуална руска инвазия в Украйна. Полша и Румъния почти сигурно ще започнат активно да изграждат военната си мощ, за да предотвратят по-нататъшна руска агресия.

Както показа Стивън М. Уолт, национализмът е една от най-мощните сили в международните отношения. Западното посегателство върху Украйна само ще направи руснаците още по-големи националисти, агресивни към Украйна и Съединените щати. САЩ имат свободна дипломатическа власт да подобрят ситуацията. До този момент американските политици говореха много за факта, че Русия трябва да спре да изгражда военната си мощ близо до Украйна. Въпреки това, като се имат предвид разходите за защита на техния авторитет и доверието във Вашингтон, американските политици трябва да се запитат: готови ли са да преминат от хубави думи към дела по украинския въпрос?

Бенджамин Гилтнър е завършил студент в Училището за управление и държавна служба Джордж У. Буш в Тексаския университет A&M. Специализира национална сигурност и дипломация, а също така се интересува от международна политика и национална стратегия, конфликти и развитие.

***

Киев. В понеделник няколко от най-добрите американски разузнавателни самолета прелетяха над Източна Украйна на по-малко от 70 километра от територия, контролирана от проруските сепаратисти, пише Forbes.

Двойката от ВВС на САЩ, състоящи се от самолет за наземно наблюдение E-8C и самолет за радиоразузнаване RC-135V, изпълниха една от първите полетни мисии във въздушното пространство на Украйна - поне що се отнася до мисии, които стават известни обществено. В същото време офицери от американското разузнаване се вдигнаха във въздуха за първи път девет месеца, след като Русия разположи мощна военна групировка на украинската граница.

Тази конфигурация има 100 хиляди войници, 1200 танка и голям брой друга военна техника. В същото време, въпреки факта, че само преди няколко дни Русия върна част от войските си в местата за постоянна дислокация, тя все още разполага с достатъчно сили, за да започне настъпление.

В същото време дипломатическото решение все още е напълно осъществимо: след телефонен разговор между президента на САЩ Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, по време на който Байдън предупреди Путин за потенциални икономически санкции в случай на нахлуване в Украйна, Москва и Вашингтон се договориха за нови преговори, насрочени за 10 януари.

В същото време Вашингтон започна активно да подкрепя Киев. По-специално, наскоро САЩ дариха на Украйна радари, патрулни лодки и противотанкови ракети на стойност милиарди долари. Сега американците събират разузнавателна информация в украинското въздушно пространство и очевидно ги споделят с Киев.

E-8C и RC-135V се допълват перфектно: ако E-8C открива движещи се цели на земята с радар, благодарение на който може да проследява в реално време наземна групировка, то RC-135V е самолет за радиоразузнаване. Първият самолет засича танкове и друга наземна техника, вторият прихваща комуникацията им. В резултат на това този дует може да даде на Съединените щати понятие за руските сили.

Въпреки това подобни дейности са изпълнени с рискове, тъй като по-рано руският външен министър Сергей Лавров предупреди администрацията на Байдън, че разполагането на сили на НАТО в непосредствена близост до руските граници ще доведе до най-сериозните последици.

Белият дом обаче не се уплаши от тази заплаха. В същото време самолетите E-8 и RC-135 обикновено са видими за широката публика само когато летят с включени транспондери. На теория американските военновъздушни сили биха могли да наредят на екипажите да изключат своите транспондери, за да могат да изпълнят тази полетна мисия, без да привличат излишно внимание.

Американското ръководство обаче реши да не прави това. Целта на този полет беше не просто наблюдение на руските войски, а изпращане на сигнал до "режима на Путин“.

В същото време този полет също предполага, че Съединените щати притежават колкото съвременни, толкова и нестабилни методи за разузнаване. Това се дължи на факта, че ВВС на САЩ ще изоставят по-голямата част от такова оборудване, тъй като големите и бавни E-8 е малко вероятно да оцелеят близо до вражеската противовъздушна отбрана в случай на война.

"Въпреки това, полетът в украинското въздушно пространство за разузнаване е значимо събитие. В същото време през следващите години Пентагонът може да се окаже по-трудно да повтори това постижение“, обобщава Forbes.

***