Лидерите на африканските страни, участващи в мироопазващата мисия в Украйна,  ще имат възможност да разговарят с руския президент Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург в края на юли. Това е съобщил прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитира ТАСС.

По-рано дипломатически източници на риската агенция са съобщили , че ръководителите на мирната мисия, която включва Египет, Замбия, Коморските острови, Конго, Сенегал, Уганда и Южна Африка, очакват да се срещнат с руския президент в Санкт Петербург. Според източника на медията това може да се случи преди откриването или по време на срещата на върха Русия-Африка.

"Програмата на срещата все още се подготвя. Но ще има възможност да поговорим в кулоарите", е отговорил Песков на въпрос дали Кремъл очаква среща в този формат в Санкт Петербург.

Както е отбелязал по-рано един от събеседниците на ТАСС, седемте ръководители на африкански държави се договориха да продължат усилията и да обсъдят предложения като част от мирна мисия в Украйна.

Делегация от седем африкански държави посети Киев на 16 юни, където проведоха разговори с президента на Украйна Володимир Зеленски. На следващия ден мисията е приета в Санкт Петербург от Владимир Путин. От името на делегацията южноафриканският президент Сирил Рамапоса очерта на 17 юни план от 10 принципа, които биха могли да положат основите на мирния процес в Украйна.

Втората среща на върха и икономическият форум Русия-Африка са насрочени за 27-28 юли в Санкт Петербург.