Представители на Пентагона и Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) се срещнаха лично в Съединените щати на 8 и 9 януари за първи път от 2021 г. Това съобщава Politico, позовавайки се на източници.

Както следва от текста, срещата на представители на военните ведомства се проведе на фона на размразяване на отношенията между Пекин и Вашингтон.

Според изданието в преговорите са участвали заместник-помощникът на Пентагона за Китай Майкъл Чейс и генерал-майор Сон Янчао, заместник-директор на Службата на Китайската централна военна комисия за международно военно сътрудничество.

Срещата между представители на Пентагона и НОАК се проведе след посещението на Си Дзинпин в САЩ и разговора между председателя на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Чарлз Браун и генерала от Народноосвободителната армия Лю Чженли, се отбелязва в материала.

По време на двудневните разговори двете страни обсъдиха "отбранителните отношения", а американската страна "подчерта важността на поддържането на отворени линии за комуникация между военните", пише Politico, цитирайки доклад на подполковник Мартин Майнърс.

"Американската страна също потвърди отново, че Съединените щати "ще продължат да летят, плават и оперират безопасно и отговорно, където международното право позволява“, и обърна внимание на "многократния тормоз от страна на КНР на законно опериращи филипински плавателни съдове в Южнокитайско море“, както и ангажиментът на Вашингтон към неговата дългогодишна политика спрямо Тайван“, се казва в текста.