Федералният съд във Вашингтон разпространи документ, изготвен от специалния прокурор, който идентифицира "престъпно поведение от частен характер“ на Доналд Тръмп по време на събитията от 6 януари 2021 година, когато тълпа негови поддръжници нахлуха в Капитолия, съобщава американският телевизионен канал CNN.

"Документът от 165 страници дойде от офиса на специалния прокурор Смит. Това е най-подробният доклад с доказателства по делото срещу Тръмп относно опита за подкопаване на изборите“, се посочва в съобщението.

Докладът на прокурора съдържа доказателства за злонамерени намерения от страна на Тръмп като частно лице, а не като президент на САЩ. Ако документът бъде приет от магистратитв, Тръмп няма да може да се възползва от оправдателната присъда на Върховния съд, която даде на бившия президент имунитет от отговорност за всички негови официални действия, докато бе начело на Белия дом.

В същото време се подчертава, че Тръмп е действал частно, като е намесил лица от предизборната си кампания в опит да отмени изборните резултати.

Документът съдържа вече публикувани показания по делото за щурма на Капитолия, както и неизвестни досега доказателства, събрани от разследващите.

По-специално се отбелязва, че Тръмп е изразил незачитане на сигурността на тогавашния вицепрезидент Майк Пенс, когато е бил информиран за ситуацията в Капитолия. В същото време той е отхвърлил опитите да го убедят, че е загубил изборите.

По този начин специалният прокурор твърди, че Тръмп не е имунизиран срещу наказателно преследване, тъй като действията му, описани в наказателните обвинения, са неофициални, извършени като кандидат, загубил изборите. Стивън Ченг, говорител на кампанията на Доналд Тръмп, вече нарече доклада на специалния прокурор "фалшив“ и "противоконституционен“.

А самият Тръмп в публикация в Truth Social, малко след обявяването на доклада, написа: "Намеса в изборите!“.