На мирните преговори в Истанбул през 2022 г. Русия и Украйна са били близо до споразумение за прекратяване на конфликта, но "някои страни“ не искаха това, заяви председателят на турския парламент Нуман Куртулмуш по Habertürk TV, предава РБК.

"На преговорите в Долмабахче (дворец в Истанбул) работата почти стигна до точката на подписване. Но, за съжаление, някои страни не искаха войната да свърши. Защото Съединените щати се опитват да консолидират европейския континент поради военните действия в Украйна, искат да въвлекат Русия в сериозни проблеми и смятат регионалните сътресения за важни за баланса на силите там“, заяви той.

Куртулмуш отбеляза, че за да се сложи край на конфликта възможно най-бързо, Москва и Киев трябва "ясно да заявят своите политически намерения“.

В Турция в края на март 2022 г. се проведе вторият кръг от преговори между Русия и Украйна, първият се проведе в края на февруари в Беларус. В началото на лятото преговорите бяха прекратени, а страните се обвиниха взаимно в нарушаване на споразуменията.

През ноември 2023 г. украинският политик Давид Арахамия, който оглавяваше делегацията на страната на тези преговори, заяви, че решението на Киев да откаже да продължи преговорите е повлияно, наред с други неща, от съветите на бившия британски премиер Борис Джонсън. "Когато се върнахме от Истанбул, Борис Джонсън дойде в Киев и каза, че няма да подписваме нищо с тях. И "нека просто се бием“, каза той тогава. Самият Джонсън по-късно нарече твърденията за участието си в провала на преговорите "руска пропаганда“.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява за прекратяване на конфликта чрез "формула за мир“, което предполага изтегляне на руските войски до границите от 1991 г. Москва отхвърля подобен сценарий.

През юни 2024 г. руският президент Владимир Путин изложи своите условия за прекратяване на огъня и започване на преговори: изтегляне на украинските войски от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, международно признаване на тези четири региона и Крим като руски територии, отказ на Киев от участие във военни съюзи и премахване на западните санкции. Зеленски нарече това предложение ултиматум.