Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън предупреди, че няма да подложи на гласуване законопроекта за сигурността по границите на стойност 118 милиарда долара, който включва също помощ за Украйна и Израел. Ако документът стигне до Камарата, то той ще "умре още при пристигането си“, написа Джонсън в профила си в социалната мрежа Х.

"Този ​​законопроект е по-лош, отколкото очаквахме и дори не се доближава до прекратяване на катастрофата по границата, която президентът създаде“, подчерта председателят на Камарата на представителите.

В неделя Сенатът на САЩ представи двупартиен законопроект за гранична сигурност на стойност 118 милиарда долара, който включва също помощ за Украйна и Израел.

По-рано Джонсън обяви, че следващата седмица въпросът за военната помощ за Израел ще бъде разгледан в отделен проект от този за решението за южната граница.

Администрацията на президента на САЩ заяви, че не одобрява подкрепа на Израел без помощ за Украйна. От Белия дом отбелязаха също, че не обсъждат с Конгреса възможността за отделяне на финансирането за Украйна и Израел в отделен проект.