Исканията на руския лидер Владимир Путин за прекратяване на войната в Украйна са абсолютно неприемливи. Това заяви германският посланик в Украйна Мартин Йегер в интервю за "Суспилне“.

Според него Берлин от самото начало е подкрепил "формулата за мир“ на украинския президент Володимир Зеленски.

"Ние подкрепяме този процес по пътя към мира и Германия взема активно участие в него. Аз лично също го подкрепях доста активно, имахме много срещи в Киев. Сътруднича си с Андрей Ермак и други, за да напреднем наистина в този процес. В Швейцария се проведе успешна среща на върха, планира се следващата. Поканването на Русия беше идея и на Украйна, но важното е, че условията за мир трябва да се обсъждат само на базата на международното право и украинското предложение“, отбеляза дипломатът.

Той коментира и изявлението на германския министър на отбраната Борис Писториус, че Германия не отрича атаки със свои оръжия срещу военни цели в Русия, както и възможността за прехвърляне на ракети Taurus в Украйна.

"Разбирам, че от украинска гледна точка процесите относно това какви оръжия могат да бъдат използвани, кога и при какви условия текат твърде дълго, но те са необходими за страните партньори. Не само Германия обсъжда тези въпроси. По отношение на ракетите Taurus не бих искал да избягвам отговора, но днес нямам новини“, отбеляза още Йегер.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин отбелязва собствените си искания за прекратяване на войната - по-специално изтеглянето на украинските войски от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, чийто статут, както и Крим трябва да бъде записан в международните договори като руски. Освен това Киев трябва да се откаже от стремежа към членство в НАТО.

На свой ред президентът Володимир Зеленски заяви, че украинското правителство няма да се съгласи на териториални отстъпки за прекратяване на войната. Той изрази увереност, че Украйна ще успее да спечели войната, защото вярва в победата си, точно както съюзническите сили през Втората световна война.