Министерството на отбраната на Руската федерация има по-голям интерес от смъртта на основателя на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин, отколкото Владимир Путин, е заключението в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

В текста се цитира руски военни кореспонденти, според които от военното ведомство в Москва е поставяло условия за прекратяване на дейността на "Вагнер“ в Близкия Изток и Африка още преди смъртта на Пригожин. Един от тях отбелязва, че представители на Министерството на отбраната на Русия са се страхували от преговори с наемниците на "Вагнер“ и вместо това са оказвали натиск върху представители на Близкия Изток и Африка да прекъснат връзките си с компанията на Пригожин.

Анализаторите предполагат, че руското МО може да е по-заинтересовано от ликвидирането на Пригожин и неговата частна армия, отколкото Путин.

От ISW подчертават, че не могат да потвърдят автентичността на докладите, но "ако са верни, това може да означава, че Путин не е ръководил процеса на разпускане на ЧВК "Вагнер“, а е прехвърлил тази отговорност на руското министерство на отбраната“.

Експертите обаче не изключват, че увеличаването на броя на подобни съобщения в руските общности на "военни кореспонденти“ също може да са опит да се "изчисти името на Путин“ от смъртта на Пригожин.