След международната конференция за Украйна, проведена на 26 февруари в Париж, френският министър на отбраната Себастиен Лекорню заяви, между другото, че страната му в момента е фокусирана върху предоставянето на "полезни и ефективни способности“ на воюващата Украйна, пише украинският военен портал Defense Express.

Франция инвестира собствени ресурси и адаптира самолети МиГ-29 и Су-27 за управляеми ракети въздух-земя AASM Hammer. Париж обаче твърди, че не може дори да се обсъжда прехвърляне на специализирани изтребители-бомбардировачи Mirage 2000D на Украйна.

Това се казва в публикация на френския профилен портал Opex360.

Въпреки това, както се разкрива по-нататък в публикацията, "не“ на френския министър на отбраната по отношение на Mirage 2000D за Украйна не означава непременно категоричния отказ на Париж да предостави такъв самолет в момента.

Както се отбелязва, французите искат да предоставят на Украйна само оръжия, които моментално биха "променили правилата на играта“. И в момента те твърдят, че изтребителите-бомбардировачи Mirage 2000D не могат да попаднат в списъка на тези видове въоръжение, докато бомбите, адаптирани за Су-24М и МиГ-29, а именно AASM Hammer, напълно отговарят на критериите.

В същото време френският министър на въоръжените сили произнесе фразата: "президентът винаги казва, че няма табута“. Това очевидно означава, че ако съответното решение бъде прието на ниво държавен глава, то щурмовите самолети Mirage 2000D могат да бъдат предадени на Украйна.

В същото време министърът на отбраната на Франция подчерта, че обикновено Париж обявява решението да прехвърли определени видове оръжия на Украйна едва когато те вече са физически доставени на нейна територия.