В реч пред Общото събрание на ООН президентът на САЩ Джо Байдън увери, че американската подкрепа за Украйна ще продължи, докато за Украйна не бъде постигнат "справедлив и траен мир“, съобщава изданието "Украинска правда“.

Байдън отбеляза, че след началото на войната САЩ са решили да не стоят настрана и заедно със своите съюзници и партньори са се обединили в подкрепа на Киев.

"Добрата новина е, че войната на Путин се провали в основната си цел. Той възнамеряваше да унищожи Украйна, но Украйна все още е свободна. Той искаше да отслаби НАТО, но НАТО е по-голям, по-силен, по-обединен от всякога“, изрази увереност той.

Освен това американският президент предупреди, че светът не може да отстъпи в усилията си да подкрепя Украйна.

"Сега сме изправени пред друг избор: ще запазим ли подкрепата си, за да помогнем на Украйна да спечели войната и да запази свободата си, или ще се оттеглим и ще позволим нов кръг от агресия и унищожението на цяла нация? Знам отговора си. Не можем да си позволим да бъдем "уморени“. Не можем да се отвърнем. И ние няма да отслабим нашата подкрепа за Украйна, докато тя не постигне справедлив и траен мир в съответствие с Устава на ООН“, заключи Байдън.