Новосформираното правителство на полския премиер Доналд Туск уволни ръководството на държавните медии и закри един от телевизионните канали, съобщава радио RMF 24.

Новият министър на културата на Полша Бартоломей Сенкевич освободи от постовете ръководителите на Полската телевизия, Полското радио и Полската агенция по печата. Аргументът: държавните медии са станали твърде политизирани при управлението на предходното правителство на Матеуш Моравецки.

Държавните медии на Полша, по-специално 24-часовият новинарски канал TVP Info, бяха критикувани, че разпространяват пропаганда по време на осемте години на власт на "Право и справедливост“. Сега коалицията, ръководена от министър-председателя Доналд Туск, обещава да "деполитизира“ тези медии, така че те да възприемат по-балансиран подход.

Във вторник новият парламент на Полша прие резолюция, призоваваща "всички държавни органи незабавно да предприемат мерки, насочени към възстановяване на конституционния ред по отношение на достъпа на гражданите до надеждна информация и функционирането на обществените медии“.

След гласуването в Сейма депутатите от партията "Право и справедливост“, включително президентът на партията Ярослав Качински, пристигнаха в централата на TVP Info. Той прекара цялата нощ в сградата, като си тръгна в сряда сутринта след 06:00 часа местно време, отбелязва медията.

След 11:00 часа днес сигналите на TVP Info, TVP1, TVP3 и TVP World бяха изключени. Сайтът на канала TVP Info също не работеше. В централата на Telewizja Polska се появи нов председател на надзорния съвет на TVP.

След това Качински и депутатите от ПиС се върнаха в сградата на телевизионния канал, за да "защитят демокрацията“. Група от десетина полицаи влязоха и в централата на TVP.

"Край на TVPiS. TVP Info е изключено“, обяви в социалната мрежа Х "Гражданска платформа“, най-голямата партия в новото правителство.

Председателят на Националния съвет за телевизия и радио, назначен по препоръка на ПиС, заяви, че уволнението на ръководители на държавни медии е в нарушение на закона.

Коалицията на Туск положи клетва преди седмица, след като спечели изборите през октомври.