Швеция обмисля възможността за прехвърляне на изтребители Saab JAS 39 Gripen в Украйна, предава Sveriges Radio Ekot, като уточнява, че правителството в Стокхолм е поръчало на военните да проучат как евентуалното прехвърляне на бойни самолети ще се отрази на отбранителните способности на страната. Те също така са натоварени със задачата да анализират колко бързо Военновъздушните сили на кралството ще могат да попълнят доставките и какво е необходимо за обучението на украински пилоти и техници.

Очаква се Въоръжените сили на скандинавското кралство да изготвят отговора си до ноември, след което правителството ще може да вземе окончателно решение за доставката на самолети.

В момента Швеция разполага с около 100 изтребителя Gripen от стария модел JAS-39C/D, които се планира да бъдат заменени от 60 модернизирани JAS-39E, уточнява американското издание Forbes.

По-рано шведският премиер Улф Кристерсон заяви, че все още няма планове за прехвърляне на изтребители Gripen в Украйна, тъй като страната се нуждае от тях за собствената си отбрана с оглед на застоя с кандидатурата й за членство в НАТО. В същото време той не изключи възможността за такива доставки в бъдеще.