"Гръцко-българската кампания в Брюксел повдига много въпроси", но Република Северна Маледония изпълнява Преспанското споразумение. Това са коментирали пред Канал 5 от правителството в Северна Македония.

"Фокус" представя превод на материала на Канал 5 без редакторска намеса

След като на срещата на върха в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис повдигна обвиненията, че държавният глава на страната не използва конституционното име на европейско ниво, македонското правителство отговори, като напълно отхвърли твърденията за нарушаване на Споразумението (от Преспа).

"Подчертаваме, че държавата продължава да спазва задълженията, поети от Преспанското споразумение във всички негови аспекти, включително използването на името "Македония", както и името "С. Македония" в подходящи формати и поводи, определени от Споразумението и Конституцията на държавата. Подчертаваме, че поетите задължения са двупосочна улица, като трябва да се имат предвид и задълженията на съседна Гърция, които не са изпълнени", заявяват от правителството пред северномакедонския канал и подчертават, че европейската интеграция остава важен приоритет за страната и очакват ЕС да оцени подобаващо ангажимента им към реформи.

На пресконференция след срещата на върха късно снощи (гръцкият премиер Кириакос) Мицотакис заяви, че е информирал колегите си в Европейския съвет, че премиерът на (РСМ Християн) Мицкоски и президентът (Гордана) Силяновска пряко са нарушили Преспанското споразумение, като са избрали да не използват "Северен" за вътрешна употреба и подобно съобщение пристигна и от гръцкото МВнР чрез официално изявление, обвиняващо правителството, че се връща към минали действия, които намекват за иредентистки настроения и, както се заявява, "пълно непознаване на историята".

"Ясно заявих, че ако Скопие настоява за тази линия, това по същество ще затрудни изключително много, ако не и на практика да отмени всеки процес на бързо сближаване с европейското семейство. Така че мисля, че всеки трябва да разбере последствията от действията си и да знае, че зачитането на европейското законодателство очевидно минава през вярното спазване на международните споразумения, които са подписани, в конкретния случай, от двете страни, коментира по-рано Кириакос Мицотакис.

На приключващата днес (28 юни) среща на върха в Брюксел българският премиер (Димитър) Главчев обяви, че ще отвори въпроса за евроинтеграцията на Македония. Той иска от Европейския съвет да препотвърди заключенията за Македония, в които се подчертава спазването на споразуменията със съседите и да се призове Македония да изпълни конституционните промени, като условие за отваряне на преговорните глави.

Този ход идва, след като премиерът (РСМ) Мицкоски обяви, че "ако има желание от страна на бъдещото политическо правителство в София, може да се намери решение за промени в преговорната рамка".