Гръцкото правителство се готви за тежка седмица на протести на фона на внасянето и гласуването на три спорни законопроекта. Освен това решаваща среща между министър-председателя Кириакос Мицотакис и представители на фермерите ще определи дали Атина ще бъде блокирана от трактори, отбелязват в редакцията на атинския ежедневник Kathimerini.

Три законопроекта, засягащи еднополовите бракове, частните университети и новия наказателен кодекс, които предизвикаха сериозни реакции – както в редиците на управляващата партия "Нова демокрация“, така и в обществото – ще бъдат представени в парламента през следващите дни.

Междувременно заетите в селскостопанския сектор не бяха впечатлени от пакета от мерки, обявен по-рано този месец, и обявиха, че ще ескалират протестите си. Проучване на общественото мнение, проведено от Pulse, показва, че 68% от гърците "със сигурност“ или "вероятно“ подкрепят исканията на фермерите, докато само 13% от респондентите имат отрицателна позиция за действията им.

Еднополовите бракове

Законодателството за равенство в брака, което раздвижи целия спектър от политическата система на страната, ще бъде гласувано в четвъртък. Готвеният закон, който легализира еднополовите бракове и предоставя пълни родителски права на гей двойки, се очаква да бъде приет с подкрепата на депутатите от СИРИЗА, "Нова левица“, "Курс към свободата“ и част от ПАСОК.

Правителството ще го счита за успех, ако в крайна сметка го подкрепят приблизително 110 депутати от управляващата партия "Нова демокрация“. Очакванията са, че 50 от депутатите от партията на Мицотакис няма да подкрепят съответните изменения, като половината от тях вероятно ще се въздържат от гласуването. Сред видните несъгласни е бившият премиер Андонис Самарас, който се очаква да се противопостави категорично на законодателството по време на своето парламентарно обръщение. Вътрешният министър Макис Воридис ще се въздържи от гласуването (и ще запази министерския си пост), докато съдбата на заместник-министрите, които изберат да не подкрепят законодателството, остава несигурна.

Частни университети

Общественото обсъждане на противоречивата реформа, която би позволила създаването на частни университети в Гърция, също трябва да приключи до края на седмицата.

В момента над 100 университетски катедри все още протестират. Нови дискусии са планирани за днешния ден, за да се определи дали реакциите и протестите ще продължат. Нов митинг е планиран за четвъртък.

Наказателен кодекс

Нов наказателен кодекс бе внесен в парламента от министъра на правосъдието Йоргос Флоридис.

Наред с други разпоредби, той увеличава наказанията за всички видове престъпления и налага изтърпяване на част от присъдата в затвора дори за леки престъпления, в допълнение към въвеждането на общественополезен труд като форма на наказание.

Законът вече предизвика реакции от страна на съдии и адвокати.

Протестите на фермерите

Започналите протести на фермерите от Тесалия, които бяха засегнати от бурята "Даниел“ бързо се разпространиха в цялата страна, като производителите изразиха оплаквания от високата цена на горивото и селскостопанските материали.

Кабинетът на министър-председателя заяви, че с последния кръг от мерки за облекчение, обявени от правителството по-рано този месец, те вече са изчерпали наличните ресурси и обявиха, че нов потенциален пакет с мерки ще има през септември.

Въпреки това фермерите очакват допълнителни ангажименти по време на срещата си с премиера във вторник, но остава несигурно дали те ще бъдат достатъчни, за да отговорят на техните искания.

Междувременно те засилиха протестите си и предупредиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще блокират Атина с тракторите си.