Управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" печели 56,1% от гласовете на парламентарните избори. Това показват екзитполове на проправителствения телевизионен канал Imedi.

На второ място, според екзитпола, е Коалиция за промяна (12,6%). Партията "Единно национално движение", основана от бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили, която е част от асоциацията "Единство - национално движение", печели 11,6%. Коалицията "Силна Грузия" е на четвърто място със 7%. Останалите партии не преодоляват избирателната бариера от 5%.

Грузинска мечта - Демократична Грузия печели с 40,9% от гласовете, но четирите най-големи опозиционни партии печелят по-голяма подкрепа от гласоподавателите. Това показват данни от екзитпол, проведен от Edison Research по поръчка на опозиционния телевизионен канал Formula TV.

Според екзитпола Грузинска мечта има 40,9% от гласовете, партията "Единство - национално движение" и Коалицията за промяна имат по 16,7%, партията "Силна Грузия" има 10,3%, партията "Гахария е за Грузия" - 8,2%. %. Останалите партии, според резултатите от екзитпола, не преодоляват 5-процентната бариера. Въз основа на това телевизионният канал изчисли, че Грузинската мечта ще получи 67 от 150 мандата в парламента, а опозицията ще получи общо 83.

Според екзитпола на друг опозиционен телевизионен канал, Mtavari Arkhi, поръчан от HarrisX, Грузинска мечта печели 42%, а четирите най-големи опозиционни партии общо 48%.

На 26 октомври в Грузия се проведоха парламентарни избори. В тях участваха 18 партии, сред които управляващата "Грузинска мечта - Демократична Грузия", която е на власт вече 12 години. За да влязат в парламента, партиите трябва да преминат петпроцентов праг. Всички депутати ще се избират по пропорционалната система. Повече от 3,1 хиляди избирателни секции бяха открити в Грузия и в чужбина. Право на глас в Грузия имат около 3,5 милиона граждани на страната.