Прага забрани туровете на кръчми, организирано от туристически компании в понеделник, в опит да намали нощния шум от пияни туристи, пише европейската редакция на Politico.

Забраната, приета от местните законодатели, означава, че вечерните обиколки на кръчми - в които участниците следват гид от бар до бар - не могат да работят в чешката столица между 22:00 часа и 6:00, според чешки медии. Това засега не засяга редовните туристически групи.

"[Неразумната] консумация на алкохол и разрушителното поведение, свързано с обикалянето на кръчми, може да създаде впечатление за липса на култура в общността, да намали чувството за безопасност и … може да има отрицателно въздействие върху възприемането на общината от туристите, потенциалните инвеститори и самите граждани“, се казва в предложението на града.

Заместник-кметът на Прага Зденек Хриб заяви пред репортери в понеделник, че "няма да е възможно да има обиколки с екскурзовод“ през нощта, докато заместник-кметът Иржи Поспишил подчерта, че градът "търси по-културен, по-богат турист … не такъв, който идва само за кратко време да се напият“.

Жителите на центъра на Прага отдавна се оплакват от шума и опасенията за безопасността, произтичащи от гуляещите туристи. Калдъръмените улици на града са пълни с кръчми и пивоварни, а средният чех има най-високата консумация на бира в света, според Чешката асоциация на пивоварните.

Най-популярната компания за обхождане на кръчми в Прага, която твърди, че работи 365 дни в годината и се смята за най-голямата пъб кроул в Европа, не отговори веднага на искането на POLITICO за коментар.