На 5 октомври нов руски стелт БпЛА "Охотник“ е свален в района на Константиновка в Донецка област, съобщава американското списание Forbes, като припомня, че военните на Москва разполага само с няколко такива дрона и сега един от тях - или поне негови фрагменти - е в ръцете на Киев.

"Ще го разглобят до последния винт и, разбира се, ще се запознаят с богатото му вътрешно съдържание“, оплака се руският Telegram канал Fighterbomber.

От редакцията подчертават, че все още не е ясно какво е причинило падането на дрона. Видеозапис на свалянето на апарата показва военен самолет, който изстрелва ракета по "Охотник“, след което той се разбива на земята. В същото време не може да се изключи възможността той да е бил свален от самите руснаци.

"Ако "Охотник“ е бил дефектен, руснаците биха могли да изберат да го свалят, вместо да рискуват той да падне на украинска територия почти непокътнат“, предполага изданието.

В същото време има голяма вероятност "Охотник“ да се е сблъскал с мощни радиосмущения, тъй като най-вероятно дронът няма пълна автономност и зависи от стабилна комуникация с операторите на земята.

"Това е позорна загуба за опустошените руски ВВС, които вече са загубили повече от 100 бойни самолета, включително поне един стелт изтребител Су-57, от украински оръдия, ракети и дронове“, пише Forbes.

"Охотник“ теоретично може да пробие отбраната на украинците и да пусне боеприпаси. Този БпЛА е от същия клас като китайския дрон Tian Ying и разузнавателния БпЛА на Lockheed Martin RQ-170, който е на въоръжение на ВВС на САЩ.

Много е вероятно "Охотник“ в крайна сметка да влезе на въоръжение в руските ВВС, не е ясно дали Русия е построила достатъчно такива дронове и дали е провела достатъчно тестове, за да оборудва напълно войските на фронта с тях.

"Въпреки че руските ВВС често изпращат тестови самолети в бойни зони за събиране на данни в реални условия, загубата на рядък и скъп тестов апарат по време на бойни тестове е огромна пречка за развитието“, заключава изданието.