Горският пожар в Еврос, в североизточна Гърция, където усилията за гасене на пожара продължават за 17-и пореден ден, почти е изгаснал, пише Kathimerini.

Както се съобщава обществения оператор ERT, не е имало активен фронт от късната неделя; въпреки това над 93 000 хектара са превърнати в пепел.

Екипите остават бдителни за потенциални пожари, особено в сърцевината на гората Дадия, където огънят продължава да тлее бавно.

В момента на място има 740 пожарникари, подкрепени от 124 автомобила и пет противопожарни самолета. Чуждите екипи, които помогнаха в гасенето на пожара през последните няколко дни, постепенно се изтеглят.

Освен това се очакват валежи в Еврос в понеделник следобед, които се очаква значително да помогнат за пълното потушаване на пожара.

Според последните сателитни данни от подкрепяната от Европейския съюз Служба за изменение на климата "Коперник“, общата площ, засегната от горския пожар в Еврос, който е резултат от сливането на пожари в Дедеагач и Дадия, надхвърля 935 000 акра (към 02.09.2023 г. 11:31 ч. местно време).