Огненият ад в района на Еврос в североизточната част на Гърция продължава да гори, въпреки че в четвъртък бяха изпратени допълнителни противопожарни екипи, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Пожарът пламна наново, което принуди властите да изпратят предупреждение към местните жители да се подготвят за възможна евакуация.

Повече от 100 допълнителни пожарникари бяха изпратени в района, с което общият им брой на терен достигна до 582. Усилията им са подкрепени от 10 самолета и седем хеликоптера от общо девет европейски страни, показват данни от противопожарната служба на Гърция. Огънят, пламнал на 19 август, унищожи домове и обширни гори в района на Александруполис и Еврос, близо до турската граница, и отне живота на 20 души.

Старши офицер от противопожарната служба на южната ни съседка подчерта, че няма проблеми с координацията или оперативни слабости.

"Има неща, които са по-силни от нас. Не можем да го изгасим – сушата е ужасяваща. Не е въпрос на некомпетентност – иска ми се да беше, за да можем да го поправим. За съжаление не е. Огънят ще отиде където си поиска, ще се гори където си поиска, докато не ни даде възможност да го задържим, където можем“, коментира офицерът, пожелал анонимност.

Според Габриел Ксантопулос, изследовател в Института за средиземноморски горски екосистеми, пожарът в Еврос повтаря модел, подобен на този на Евбея през 2021 година и на Родос през юли. Той се позова и на оперативни слабости, като отбеляза, че след като пожарната се съсредоточава върху евакуирани и населени места или разчита основно на въздушни средства, огънят се разгръща като ветрило, периметърът се разраства и трудностите нарастват експоненциално. По думите му пожарите, подклаждани от ветровете, "трябва да се поддържат на тесен фронт“. "Те трябва да бъдат обработени от сухопътни сили отстрани и отзад“.

Източници от противопожарната служба потвърдиха пред Kathimerini, че през последните дни е било използвано контролирано изгаряне, за да се ограничи горивото, което огънят намира по пътя си.