Стотици пожарникари, самолети, хеликоптери и друга техника във вторник продължават да се борят с огромния пожар в североизточния гръцки регион Еврос за единадесети ден. Пожарът отне живота на 21 души през последните 10 дни, превръщайки се в най-смъртоносния горски пожар в Европа досега това лято, пише Kathimerini.

Според противопожарната служба операциите са съсредоточени в районите близо до селата Лефкими, Лептокария и Трис Врисес, където има чести възпламенявания. В Родопите има огнища в местностите Каситера и Кирки.

Общо 475 пожарникари със 100 единици колесна техника и 16 пеши екипа работят в района, докато шест водни бомбардировача и четири хеликоптера им помагат.

Подкрепената от Европейския съюз служба за изменение на климата Коперник посочва, че пожарът в Еврос е изгорил повече от 77 000 хектара земя, което го прави един от най-големите на европейска земя от години.

В южната част на Гърция противопожарните сили продължават да гасят малки огнища на югозападната страна на планината Парнита, където 260 пожарникари, 13 пеши екипа и хеликоптер са в готовност.

Метеослужбата на Националната обсерватория на Атина разкри миналата седмица, че 12 големи пожара са изгорили повече от 60 000 хектара за седем години, изпепелявайки една трета (33%) от горите на Атика. Описвайки данните като "тревожни“, Meteo отбеляза, че числата подчертават необходимостта от цялостно предефиниране на стратегията на Гърция за управление на горските пожари.

Пожарникарите също се борят да потушат огнища във Виотия, регион на север от Атика, по-специално в районите Стири и Кириаки.