Властите в Гърция подсилиха с допълнителни сили пожарникарите, изпратени в североизточната част на страната за потушаване на огнената стихия, която бушува вече десети ден без признаци на отслабване, предава Associated Press.

В пожара в районите на Александруполис и Еврос близо до турската граница загинаха 20 души от общо 21 смъртни случаи, регистрирани през последната седмица в южната ни съседка.

Пожарната служба съобщи, че 474 пожарникари, подкрепени от 100 коли, седем самолета и два хеликоптера се борят с пламъците. Подкрепления има от няколко европейски държави.

Властите разследват какво е предизвикало пожара, който през последната седмица унищожи огромна площ гори, изпепели домове и наложи евакуацията на хиляди хора.

Ситуацията при друг голям пожар, горящ от дни на планината Парнита в северозападните покрайнини на Атина, изглежда значително подобрена до понеделник, въпреки че все още по официални данни не е овладян. Противопожарната служба съобщи, че 260 пожарникари, подкрепени от 77 превозни средства, един самолет и един хеликоптер, все още се борят с огнената стихия, навлязла в националния парк, който е една от последните зелени зони близо до гръцката столица.

През последната седмица в Гърция ежедневно пламваха нови огнища на пожари. В цялата страна пожарникарите се бориха със 105 горски пожара в неделя, като 46 от тях са избухнали за 24 часа между събота вечерта и неделя вечерта, съобщи противопожарната служба на страната.

Има подозрения за палеж при някои от пожарите, като няколко души са арестувани.