Пожарът в Еврос в Североизточна Гърция е унищожил най-малко 808,7 квадратни километра площ, по-голяма от град Ню Йорк, който заема 778,2 квадратни километра, което го прави най-големият пожар в ЕС от 2000 г. насам, според данни на Агенцията за управление на извънредни ситуации Коперник, пише Kathimerini.

Пожарът възникна близо до град Александруполис и бързо се разпространи в района на Еврос, отнемайки живота на най-малко 20 души миналата седмица в най-смъртоносния пожар в Европа това лято, подхранван от бурни ветрове и високи температури. Той изгори огромни ивици зеленина и опустоши къщи и поминък.

"Пожарът вече е в ремисия“, заяви кметът на Александруполис Йоанис Забукис пред Kathimerini. "Сега пожарната служба наблюдава и се намесва там, където има повторно запалване, което се случва изключително в гората Дадия“, обясни той, като отбеляза, че приносът на чуждестранните пожарникари "е катализиращ от момента, в който пристигнаха“.

"Разликата беше очевидна, имаше истинско планиране“, заяви той, като посочи, че "местните ги ръководеха“.

Всъщност Механизмът за гражданска защита на ЕС (rescEU) мобилизира най-голямата си въздушна противопожарна операция досега, за да помогне за потушаването на пожара.

Наистина, откакто Гърция активира rescEU (за втори път това лято) на 20 август, ЕС разположи 11 самолета за гасене на пожари, разположени в Хърватия, Кипър, Франция, Германия, Испания и Швеция, един хеликоптер Blackhawk на Чешката република, 407 пожарникари и 62 автомобили от България, Кипър, Чехия, Франция, Румъния, Сърбия и Словакия.

Настроението в Александруполис във вторник беше мрачно. Завесата от дим от пожара се беше разсеяла, но жителите, много от които загубиха реколта и пасища, останаха изключително загрижени.

"През първите няколко дни, преди пожарът да обхване града, по същество горяха равнини и управлението беше много по-лесно, отколкото след това“, казва Павлос Георгиадис, специалист по възстановяване на горските екосистеми.

"Пожарът е причинен от мълния, която е ударила стълб на обществената електрическа корпорация около 4.30 сутринта в събота, 19 август“, заяви Димитрис Калайцидис, директор на гимназията Ралейос в Пирея, който беше в село Нипса.

"Според информацията пожарът първоначално е бил потушен от пожарникарите, но се е разгорял отново и е тръгнал на югозапад с голяма скорост“, добави той.