Властите на остров Родос са изпратили заповед за евакуация на още две населени места - Малонас и Масари, в понеделник следобед. Междувременно над 2000 туристи, евакуирани от районите на Калами, Нисаки и Барбати се връщат в хотелитес си. Това съобщава AMNA.

Министерството на климатичните кризи и гражданската защита на Гърция са обявили евакуацията поради силно възобновяване на пожара близо до двете села.

Междувременно силите на пожарната и доброволците се борята да не допуснат пламъците до селата Генади и Вати в Южен Родос.

Няколко пожарни коли и доброволци са в района, докато противопожарни самолети пускат вода отгоре. Евакуацията на двете села е разпоредена по-рано, чрез номера за спешни случаи 112, докато битката все още бушува в село Асклипио.

Приблизително 2000 туристи, евакуирани от районите на Калами, Нисаки и Барбати в неделя и прехвърлени в Общинския театър на Корфу заради превантивни мерки, постепенно се завръщат в хотелите си с частни автобуси.

Картината по фронтовете на пожара се е подобрила след големите усилия на всички през нощта да попречат на огъня да премине през селата. Значителен е приносът и на въздушните средства.

Според източници от противопожарната служба е имало леко разпалване в района на Палая Перития, където първоначално е започнал пожарът, докато на всички останали фронтове пожарникари, полиция, доброволци и жители са използвали подръчни материали, за да държат пламъците далеч от къщите.

Британските медии са особено заинтересовани от развитието на пожара, тъй като в този район има много имоти, собственост на граждани на Обединеното кралство.

Евакуация в остров Евия

Съобщение за евакуация е изпратено до хората в по-широките околности на Каристос в Евия, за да се насочат към Каристос.