Бързо развиващ се горски пожар, подхранван от бурни ветрове, бушува неотслабващо близо до Атина в понеделник, изгаряйки дървета, къщи и коли и налагайки евакуации на болници и най-малко 11 града и села, съобщиха гръцките власти, предава Kathimerini.

Повече от 560 пожарникари, подкрепени от доброволци, 17 самолета за водни бомбардировки и 15 хеликоптера се бориха с последния горски пожар, който избухна в 15:00 часа в неделя близо до Варнавас на 35 км северно от столицата.

До понеделник сутринта огънят се е разпространил на юг и е горял на няколко фронта, включително село Граматико, древния град Маратон, крайбрежната община Неа Макри и планината Пентели точно на север от Атина.

Силните ветрове непрекъснато променяха посоката на пламъците.

"Въпреки тежката битка и свръхчовешките усилия през нощта, огънят се разпространи много бързо и достигна планината Пентели“, казва представител на пожарната.

Противопожарните самолети спряха операциите през нощта и подновиха усилията си рано в понеделник. Полицията подпомогна евакуацията и някои жители прекараха нощта в приюти.

Най-малко три болници бяха евакуирани в Пентели.

Пожарът, с пламъци на височина до 25 метра се разпространи "като светкавица“ поради бурен вятър, поясни говорителят на пожарната Василис Ватракоянис в неделя.

Гъсти облаци дим покриха небето над Атина в неделя вечерта. Часове по-късно пламъците горяха близо до жилищното предградие Дионисос на около 23 км североизточно от центъра на града и близките райони.

Премиерът Кириакос Мицотакис побърза да се върне в Атина от почивка през уикенда на остров Крит, за да надзирава реакцията на пожара, заяви правителствен служител.

Всичко това връща спомените за пожара през 2018 г., който уби 104 души в крайбрежния град Мати, близо до столицата.

След най-топлата зима в историята и дълги периоди с малко или никакви валежи, Гърция се очаква да запише най-горещото си лято в историята.

Властите са в повишена пожарна тревога до четвъртък, докато метеорологичните експерти предупреждават за "много трудна седмица“.

"Половината Гърция ще бъде в червено“, предупреди министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас в събота, посочвайки температури от около 40 градуса по Целзий на фона на силни ветрове

Стотици горски пожари избухнаха в Гърция от май насам. Въпреки че летните пожари са често срещани в страната, извънредно горещото и сухо време е направило пожарите по-чести и интензивни.