Пожарникари от няколко европейски държави се присъединиха в битката с опустошителните горски пожари, които вече няколко дни бушуват на територията на Гърция, предава Associated Press, като припомня, че огнените стихии в южната ни съседка отнеха живота на над 20 души.

Най-мащабният активен горски пожар гори близо до град Александруполис в североизточната част на страната вече пети ден. Продължават усилията да се предотврати разпространяването на пожара в северозападните покрайнини на Атина, който заплашва да изгори домове и да достигне националния парк "Парнита“, една от малкото останали зелени площи край гръцката столица.

През последните три дни в Гърция са избухнали 209 горски пожара, обяви в сутрешните часове на деня говорителят на противопожарната служба на страната Йоанис Артопиос. Пожарите, подхранвани от бурни ветрове и горещите и сухи летни условия, принудиха властите да разпоредят евакуацията на десетки села и главната болница в Александруполис.

Въпреки че бурните ветрове постепенно отслабнаха в много части на страната, рискът от нови пожари остава висок.

"Условията остават трудни и в много случаи екстремни“, алармира Артопиос.

Във вторник пожарникари, обхождащи изпепелени райони край Александруполис, откриха телата на 18 души, за които се смята, че са мигранти. Ден по-рано бе съобщено за първите две жертви на новия кръг пожари в страната.

Гърция призова за помощ други европейски страни. Германия, Швеция, Хърватия и Кипър изпратиха специализирани самолети, докато Румъния и Чехия изпратиха десетки пожарникари  и цистерни с вода.

Бяха разпоредени евакуации за няколко района в северозападния край на гръцката столица, тъй като горският пожар, пламнал във вторник, се разпространи към националния парк "Парнита“, застраши военна база в района и достигна домове.

Повече от 200 пожарникари, подкрепени от доброволци, военни и полицейски сили, осем хеликоптера и седем самолета, включително два от Германия и два от Швеция, се бореха с огъня.

Пожарът в Александруполи, регион близо до източната граница на Гърция с Турция, продължава да гори извън контрол, като десетки румънски пожарникари се присъединиха към битката срещу пламъците, подкрепени от осем хеликоптера и пет самолета, включително два от Кипър.

От другата страна на границата в провинция Чанаккале в Турция силните ветрове разпалваха горски пожар, който гори вече втори ден.

Властите евакуираха дом за възрастни хора и повече от 1250 души от девет села и затвориха магистрала като предпазна мярка. Повече от 80 души са в болници заради последици от вдишване на дима. Властите също така спряха морския трафик през тесния проток Дарданели, свързващ Егейско с Мраморно море.

За спорадични пожари също се съобщава и в Италия. Страната е погълната от гореща вълна, която се очаква да продължи през уикенда с температури над 38 градуса по Целзий. Четиридесет пожарникари и три самолета се бореха с пожар, който избухна рано в сряда в покрайнините на лигурийския крайбрежен град Сан Ремо, популярна лятна дестинация сред туристите. Няма данни за пострадали или материални щети.

Голям пожар гори повече от седмица на Тенерифе на Канарските острови в Испания. Стихията изпепели 150 квадратни километра, приблизително една трета от горите на острова.