Множество огнища станаха причина за възобновяване на пожарите в Западна Атика, на остров Родос и в едно от населените места в Лакония на Пелопонес, съобщава гръцката държавна информационна агенция ANMA.

Говорителят на противопожарните служби подполковник Янис Артопойос предупреди, че за потушаването на стихиите са задействани "сериозни сили по суша и въздух“. По думите му жителите на районите Агия Сотира, Палеокундура, Панорама, Палеохори (Западна Атика) са били уведомени от системата за спешни съобщения 112 в 16:25 часа местно време (съвпада  българското време) да се евакуират към Иной, северно от пожара на Дервенохория. Друго съобщение в 17:40 часа препоръчва на хората да напуснат Иной и да се отправят към населените места на север, близо до Тива.

В по-късна актуализация жителите на Агиос Йоанис Коракас в Западна Атика също бяха помолени да се евакуират в Мандра, по-на юг към Елефсина.

В по-голямата част на Западна Атика има 11 противопожарни самолета и 11 хеликоптера, включително четирите самолета, предоставени от Италия и Франция на Гърция чрез европейския механизъм ЕС RescEU, поясни говорителят.

Неотдавнашното възобновяване на пожара в района на Лакония създаде нови фронтове югоизточно от селището Лефкохома. На терен работят множество пожарникари, изпратени са четири самолета и един хеликоптер.

На Родос има многобройни възобновявания на пламъците в планинската верига в центъра на острова. На място действат три самолета с два хеликоптера.

Артопойос увери, че "всички сили на Гражданска защита, работещи с региони и общини, полагат големи усилия за ограничаване на пожарите, които са извън контрол. Условията са екстремни и създават активни огнени фронтове“. Той отбеляза, че още два самолета са били добавени към противопожарните сили от Израел в четвъртък.

Като цяло в Гърция са бушували 62 горски пожара през последните 24 часа, повечето от които са били потушени бързо, допълни говорителят, като същевременно предупреди за прогнозата за повишаване на температурите и високата опасност от пожари на територията на цялата страна.