Жителите на четири населени места северозападно от Атина са получили инструкции да се евакуират към град Мандра в Западна Атика заради приближаващия горски пожар и гъстия дим в района, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Заповедта се отнася за Панорама, Пурнари, Палеохори и Агиос Сотирас, но заради силния вятър пламъците се разпространяват и към Вилия и Ойной.

Полицията е разпоредила затварянето на изходи 1 и 2 на магистралата край гръцката столица, съответно до градовете Мандра и Магула.

Горският пожар пламна в понеделник следобед в Панактос, Виотия, в района на Дервенохория, и оттогава се разрасна заради силни ветрове.

Във връзка с пожара в Лутраки в Коринт противопожарната служба препоръча предпазна евакуация на селищата Агиос Хараламбос и Панорама. Пожарът гори в района на Калитея и се движи на юг-югоизток над националната магистрала Атина-Коринт.

Във връзка с бушуващите пламъци министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис съкрати посещението си в Брюксел, където пристигна за среща на върха между Европейския съюз и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите (CELAC).

Той се отправя към Атина, където първата му спирка ще бъде Координационният център на Гражданска защита за операции и управление на кризи.