Избухнал е пожар на атомния контейнеровоз "Севморпут", се посочва в публикация на ТАСС в канала им в Telegram.

"Извънредна ситуация е възникнала на територията на пристана на Федералното държавно унитарно предприятие "Атомфлот", съобщиха от пресслужбата на Главното управление на Министерството на извънредните ситуации за Мурманска област.

От службите за спешна помощ в региона са съобщили, че вероятно е възникнал пожар на атомния контейнеровоз "Севморпут", който е акостирал на кея на "Атомфлот". Агенция ТАСС няма официално потвърждение на тази информация, се посочва в публикацията в Telegram.

По-късно от пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации за Мурманска област е съобщено, че на площ от 30 кв.м. метра на атомния контейнеровоз "Севморпут" е възникнал пожар. Пожарът е потушен, а държавната компания, която управлява плавателния съд, посочва, че няма жертви и заплаха за сигурността на реактора.

Пожарът е избухнал в неделя (24 декември) в една от каютите.

Според сайта на "Атомфлот" атомният контейнеровоз "Севморпут" е единственият транспортен ледоразбивач, задвижван с ядрена енергия в Русия. Той е построен в Керченската корабостроителница "Залив" в периода от 1982 до 1988 г.