Руският голям десантен кораб "Цезар Куников" e унищожен близо до Алупка край бреговете на Крим. Корабът е бил атакуван от морски безпилотни катери Magura V5. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната.

Успешната мисия е изпълнена от специалните части "Група 13“ на Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна. Това се случи в нощта на 14 февруари във взаимодействие с всички видове войски на Силите за сигурност и отбрана на Украйна.

"Вражеският кораб беше атакуван от морски щурмови дронове Magura V5 край бреговете на временно окупирания Крим близо до град Алупка“, се казва в доклада.

Разузнаването отбелязва, че корабът е получил критични пробойни откъм левия борд и е започнал да потъва. Символично е, че точно преди 101 години е убит руският офицер, на когото е кръстен корабът.

Главното разузнавателно управление обясни, че корабът от проект 775 "Цезар Куников" е един от най-новите руски кораби. Може да побере 87 членове на екипажа на борда. Използван от Москва по време на войните в Грузия, Сирия и Украйна.