Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че мнозинството външни министри в ЕС са против членството на Украйна в НАТО до края на конфликта в страната. За това той написа на страницата си в социалните мрежи.

"Като цяло това беше признато от огромното мнозинство мои колеги, външни министри, в разговори в затворен или тесен кръг. Друго нещо е, че обикновено звучи различно публично“, отбеляза той.

По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба иронизира в отговор на думите на унгарския премиер Виктор Орбан, че Украйна вече е загубила суверенитета си.

На 30 юни Орбан заяви, че Европейският съюз харчи огромни суми за подкрепа на Украйна, но това "не води до никакви резултати". Според него тези пари могат да се използват за вътрешни въпроси, включително като помощ на унгарците и поляците.

Също така политическият съветник на унгарския премиер Балаш Орбан заяви, че Будапеща смята за абсурдно предложението на Европейската комисия да отпусне допълнителни 50 милиарда евро на Украйна, докато не се знае колко ЕС е платил на Киев по-рано и къде са отишли ​​тези пари.