От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна повече от половин милион мъже в призивна възраст са напуснали страната, на някои от които официално е забранено да пътуват в чужбина. Някои са избягали с фалшиви документи, други с помощта на трафиканти, предава УНИАН.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците приблизително 6,3 милиона граждани са избягали от Украйна от началото на войната. Повечето от тях са жени и деца. В същото време данните на ЕВРОСТАТ показват, че в 27 страни-членки на ЕС, както и в Швейцария, Лихтенщайн и Норвегия, има 650 хиляди украински мъже бежанци, които отговарят на условията за военна служба по възраст, се казва в материал на австрийския ежедневник Exxpress.

Само в Германия, според Федералното министерство на вътрешните работи, от началото на войната на 24 февруари 2022 г. в Германия са дошли точно 221 571 украински мъже на възраст от 18 до 60 години. 189 484 мъже са все още там днес. И тези данни обхващат само официално регистрираните. От министерството изчисляват, че още 100 хиляди души не са се регистрирали и се намират в страната нелегално.

Подобна е ситуацията и в Австрия – поне 14 хиляди украински мъже отидоха там. Някои с фалшиви документи, някои с помощта на трафиканти. Съобщава се, че някои са платили до 10 000 долара за удостоверение за непригодност за военна служба.

В същото време реалният брой на избягалите мъже на военна възраст може да е в пъти по-голям, отбелязва украинската агенция.