На поразеното от украински дронове руско летище "Липецк-2“ са детонирали складове, съдържащи повече от 700 фугасни авиационни бомби (ФАБ) с универсален комплект за планиране и корекция (УМПК). Това съобщиха информирани източници на кореспондент на УНИАН.

По-специално, в нощта срещу петък Службата за сигурност на Украйна, в сътрудничество с Въоръжените сили на Украйна и Силите за специални операции, са нанесли "взривен удар“ срещу руското военно летище "Липецк-2“.

Според събеседниците на агенцията, на летището са били разположени няколко десетки бойни самолети, хеликоптери и складове, където са били съхранявани повече от 700 управляеми бомби.

В същото време, след удара на украинския дрон, избухна мощен взрив, който предизвика верижна детонация и мащабен пожар в значителна част от летището. Местните власти потвърдиха факта на детонацията и обявиха евакуация на жителите на близките населени места.

Според източници повечето от самолетите, разположени на военното летище "Липецк-2“, не са имали време да излетят.

"СБУ, в сътрудничество със Силите на отбраната, продължава методичната работа за унищожаване на материално-техническата база на руската авиация, така че врагът да няма възможност да бомбардира украинските градове с КАБ. В началото на август ние прочистихме летището в Морозовск от КАБ и изтребители, днес е ред на "Липецк-2" - казва информиран източник на УНИАН в СБУ.