В Чечня от 2022 г. повече от 40 хиляди души са обучени и изпратени в зоната на бойните действия в Украйна, включително над 16,8 хиляди доброволци. Това съобщи председателят на регионалния парламент Магомед Даудов, цитиран от ТАСС.

 "От началото на специалната военна операция от територията на Чеченската република в зоната на СВО са изпратени 40 062 души, включително 16 815 доброволци, които са преминали ефективна военна подготовка в Руския университет за специални сили в град Гудермес. В момента в зоната, където се провежда СВО, има повече от 9 хиляди души [от Чечня]“, заяви  Даудов по време на среща в Грозни. Председателят на парламента отбеляза също, че в региона е установено снабдяване с военна техника, комуникационно оборудване, униформи, боеприпаси, храна и всичко необходимо за решаване на бойни задачи.

"Регионалната обществена фондация "Ахмат-Хаджи Кадиров“ закупи и изпрати над 1,5 хиляди единици специални автомобили, линейки, включително 169 бронирани машини, 4,8 хиляди квадрокоптери, 350 устройства за нощно виждане, 500 термовизионни камери, 161 антидрона, 31,5 хиляди единици комуникационно оборудване за нуждите на СВО“, добави Даудов.