В Казан се открива XVI среща на върха на БРИКС. На тридневното събитие ще присъстват не само държавните глави, участващи в международната асоциация, но и много други видни политици. Предвидени са важни преговори и без преувеличение исторически споразумения, пише РИА Новости.

Тази година Русия председателства БРИКС, поради което е домакин на срещата. На 1 януари се състоя безпрецедентно разширяване на организацията: към Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се присъединиха Египет, Обединените арабски емирства, Иран и Етиопия.

Освен това, както отбеляза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, тези дни ще трябва да бъде изяснен статутът на Саудитска Арабия.

"БРИКС привлича все повече поддръжници и съмишленици - държави, които споделят основните принципи, залегнали в нейната дейност“, заяви Владимир Путин през януари, когато Русия пое председателството. Крайъгълните камъни са "суверенно равенство, уважение към избора на собствения път на развитие, взаимно зачитане на интересите, откритост, консенсус, желание за формиране на многополюсен световен ред и справедлив модел на глобалната финансова и търговска система, търсене на колективни решения на най-належащите проблеми на нашето време“.

В този дух Русия действа като председател. Мотото за 2024 г. е "Укрепване на мултилатерализма за справедливо глобално развитие и сигурност“.

"Съвместната работа в БРИКС за ускоряване на социално-икономическия растеж и осигуряване на устойчиво развитие носи конкретни, осезаеми резултати“, подчерта президентът на бизнес форума на БРИКС на 18 октомври.

Цифрите говорят сами за себе си: общият БВП е повече от 60 трилиона долара, делът в световния БВП е 37,4 процента (за Г-7 е 29,3 процента). БРИКС представлява около една четвърт от световния износ на стоки.

Тази среща на върха, шестнадесета поред, ще стане най-масовата. Но следващото разширение далеч не е границата.

Азербайджан, Алжир, Малайзия, Сирия, Тайланд и много други - три дузини държави - искат да се присъединят към БРИКС. Някои вече са изпратили официални заявления.

Разбира се, Беларус, която е член на съюзната държава с Русия (която, между другото, ще навърши четвърт век през декември), се стреми да влезе в БРИКС.

Турция, въпреки членството си в НАТО, не възнамерява да се откаже от своята многовекторна политика. Москва вече потвърди, че молбата на Анкара е получена.

Сърбия, която дълги години безуспешно се опитва да влезе в Европейския съюз, където й се измислят нови пречки, вижда в БРИКС пълноценна алтернатива на ЕС.

Внушителната опашка обаче не означава, че третото разширение ще се проведе в Казан. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предупреди, че ще отнеме време за "смилане“ на тези, които се присъединиха през януари. Увеличаването на броя на участниците не трябва да се отразява на ефективността, посочи Путин. Но вратите са отворени.

Помощникът на президента Юрий Ушаков заяви на брифинг малко преди срещата, че в Казан ще бъде обсъден статутът на партньорите от БРИКС. В този формат например Куба иска да влезе в организацията.

Срещата на върха в Казан ще се проведе на два етапа. Първият, 22 и 23 октомври, е срещата на членовете на БРИКС. Други ще се присъединят към събитието през следващите два дни.

Покани са изпратени до 38 страни, уточни Ушаков. Потвърдено е пристигането на представители на 32 държави, както и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Съществуват механизми за взаимодействие между "БРИКС плюс" и "аутрич" – с тези, които са в непосредствена близост до страните от асоциацията.

Очакват се срещи на Путин с президента на Китай Си Дзинпин, премиера на Индия Нарендра Моди и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Предстои подписването на историческо споразумение за стратегическо партньорство с Иран.

Работата в Казан ще продължи и след срещата на върха: на 27-28 октомври там ще се проведе среща на ръководителите на статистическите служби на страните от БРИКС. Ръководителите на други ресорни министерства вече се срещнаха през есента както в Татарстан, така и в Москва.