Повече от 145 000 нелегални имигранти са пристигнали в Италия от началото на годината в сравнение с малко над 88 000 през същия период на миналата година. Данните обяви минисърът на вътрешните работи на страната Матео Пиантедоси в реч пред парламента, предават Reuters, CNN и други водещи световни медии.

Пиантедоси поясни, че 14 400 непридружени непълнолетни са пристигнали в Италия от началото на годината, което е почти 44% повече спрямо 2022 г. 88% от тях са момчета и младежи, повечето от които на 16 и 17 години.

По думите му към момента има повече от 141 000 мигранти в различни лагери в Италия. От тях почти 106 000 души са в т. нар. центрове за спешно приемане (CAS), където основно очакват решение по молбите си за международна закрила. 1200 са в регистрационните центрове, а други 34 000 са в центровете на Интегрираната система за прием (Sai), управлявани от общините. 3000 италиански градове и общини са свързани към мрежата Sai.

Два лагера за мигранти, контролирани от Италия, трябва да бъдат открити в Албания до следващата пролет. Те ще служат основно за идентифициране на мигранти. Според Пиантедоси това ще бъдат лагери, подобни на тези в момента в Поцало и Модика в Сицилия, където ще бъдат задържани хора от "безопасни страни“, докато молбите им за убежище бъдат обработени.

Министърът подчерта, че присъствието на исляма в Балканския регион исторически е силно и през последните години бойци от близкоизточните бойни полета пристигат в Европа през балканските страни. "Това са лица и групи, които продължават да представляват заплаха за сигурността в Централна Европа, а също и в Италия“, подчерта Пиантедоси.

Голям брой чуждестранни бойци от Косово, Босна и Херцеговина, Северна Македония и по-малък брой от Албания са се присъединили към ислямистката война в Сирия и Ирак, според доклади на разузнаването. Те са повече от 1000, като се знае, че 400 вече са се завърнали в страните от Балканския полуостров. Министърът подчерта, че тези бойно обучени екстремисти, които имат силни връзки с балканската или мюсюлманската диаспора, живеят и в други европейски държави.

"В момента нямаме информация за конкретна терористична заплаха в Италия, но международното политическо напрежение все още изисква повишена тревога, тъй като тероризмът често се разпространява нелегално и е трудно да се контролира“.

Вътрешният министър съобщи, че от началото на годината почти 4000 чужди граждани са експулсирани от Италия.