Най-малко 121 души, много от които жени и деца, са загинали при блъсканица по време на религиозно събиране в Северна Индия, съобщава Sky News.

Повече от 80 други бяха откарани в болници след инцидентите в село в района Хатрас в Утар Прадеш, на около 200 километра югоизточно от столицата на страната Ню Делхи.

Един служител заяви пред телевизионния оператор India Today, че на едно място има "мокра кал“, което може да е причинило подхлъзване на хората. Друга версия е, че поклонниците може да са се насочили към вода в жегата.

Районният администратор Ашиш Кумар каза, че инцидентът е станал "поради пренаселеността по времето, когато хората са се опитвали да напуснат мястото“.

Първоначалните доклади сочат, че повече от 15 000 души са се събрали за събитието, което има разрешение да приеме около 5 000.

Смъртоносните блъсканици са сравнително често срещани по време на индийските религиозни фестивали, където големи тълпи се събират на малки площи с малко мерки за безопасност.

През 2013 г. поклонници, посещаващи храм за популярен хиндуистки фестивал в централния щат Мадхя Прадеш, се стъпкаха един друг на фона на опасения, че мост ще се срути.

Най-малко 115 бяха смачкани до смърт или умряха в реката.

През 2011 г. над 100 души бяха убити при сблъсък на религиозен фестивал в южния щат Керала.