Около 11 хиляди севернокорейски военнослужещи преминават обучение в източната част на Руската федерация, съобщи началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов. По думите до 1 ноември в Украйна ще бъдат готови за война.

Войските на КНДР ще използват руска техника и боеприпаси, пише The War Zone. Освен това началникът на Главното разузнавателно управление отбеляза, че около 2500 севернокорейски войници ще бъде разположени в Курска област, докато все още не е известно къде ще бъдат изпратени останалите. "В момента нямаме пълна картина“, отбеляза Буданов.

Севернокорейските войски във войната в Украйна - какво се знае

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано заяви, че конфликтът ще се превърне в "световна война“, ако трета държава се намеси пряко в конфликта. Въпреки че държавният глава не навлезе в подробности.

Медиите пишат, че в освен това заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл е заявил, че Вашингтон и неговите съюзници са разтревожени от военната подкрепа на Северна Корея за Русия. Представители на западните страни не могат да потвърдят твърденията, че севернокорейските войски ще се бият за Русия. Източници от ГУР обаче по-рано заявиха, че около 3000 севернокорейски военнослужещи са били част от "Специалния бурятски батальон“.