Федералната прокуратура на Германия повдигна обвинения срещу 27 членове на крайнодясната група "Гражданите на Райха“, задържани миналата година за опит за "държавен преврат“, съобщават медиите в страната.

Делата срещу заподозрените са изпратени до висшите регионални съдилища във Франкфурт на Майн (десет), Мюнхен (осем) и Щутгарт (девет). Магистратите там трябва да решат дали да признаят обвиненията и да насрочат процес.

Сред ключовите фигури в заговора са принц Хенри XIII Ройс, бившият елитен войник Рюдигер фон Пескаторе, бившият член на Бундестага и съдия от "Алтернатива за Германия“ Биргит Малсак-Винкман и бившият полицай Михаел Фрич, за които се смята, че са ядрото на т.нар. райхсбюргери.

Прокуратурата посочва, наред с други неща, че някои от заподозрените активно са се консултирали с руски генерални консулства в германски градове, което може да показва участието на Москва в опита за преврат.

Едно от обвиненията е насочено срещу руската гражданка Виталия Б., за която се твърди, че е установила контакт между Хенри XIII и руското генерално консулство в Лайпциг и лично го е придружила там през юни 2022 година.

През декември 2022 година Федералната прокуратура на Германия арестува 25 мъже и две жени в няколко федерални провинции, както и Австрия и Италия, по подозрение в подготовка на преврат.