Властите в австрийския град Грац повдигнаха обвинения срещу 14-годишно момиче, арестувано през май за планиране на терористична атака с нож. Става въпрос за дете родом от Черна гора. Още един човек, който е планирал заедно с нея нападение, бе арестуван в Германия, съобщава македонската информационна агенция "Макфакс“.

При 14-годишното момиче са открити пропагандни материали на джихадистката групировка "Ислямска държава“, нож и брадва, а полицията я е открила чрез занимания и разговори в социалните мрежи, съобщават австрийските медии.

Атентатът е бил планиран в центъра на Грац, като девойката е възнамерявала произволно да избере жертвите – сред "неверниците“. Тя е изпратила снимки на плановете си за атака чрез Telegram на съмишленици. След като нападне колкото се може повече хора, момичето планирало самоубийство. Полицията не знае кога точно е трябвало да стане нападението.

Kronen Zeitung пише, че става въпрос за момиче от Черна гора, което живее в Грац, но все още няма австрийско гражданство. В къщата, в която е живело, са иззети оръжия, дрехи и компютър с данни, а разследващите са открили там и пропагандни материали на "Ислямска държава“ с множество видеозаписи на битки и екзекуции.

Въпреки огромните доказателства, момичето не призна, че е планирало нападение.