Малко повече от два месеца преди гласуването за нов държавен глава на САЩ голямо федерално жури във Вашингтон повдигна отново обвинение срещу Доналд Тръмп по четири престъпления, свързани с "опитите му да подкопае президентските избори през 2020 година“, съобщава изданието Politico.

Обвинителният акт от 36 страници, внесен във вторник от специалния прокурор Джак Смит, е опит за "рационализиране“ на делото срещу Тръмп и отговор на решението на Върховния съд от миналия месец, според което президентите се ползват с широк имунитет от съдебно преследване.

Новото обвинение премахва някои конкретни такива срещу Тръмп, но съдържа същите четири обвинения, включително заговор за измама. Това е сигнал, че според Смит решението за имунитета на Върховния съд не представлява сериозна пречка за осъждането на бившия президент.

"Заместващият обвинителен акт, който беше представен на ново голямо жури, което преди това не е изслушвало доказателства по това дело, отразява усилията на правителството да зачита и прилага решенията на Върховния съд и инструкциите за задържане под стража“, пише екипът на Смит в придружаваща съдебна документация.

Процесът по делото преди изборите през ноември обаче изглежда невъзможен. Всъщност новото обвинение може да проточи делото още повече, коментира изданието.

Тръмп се призна за невинен по първоначалното обвинение и многократно заклейми съдебното преследване като "политическа вендета“. След като новото обвинение бе представено, той го нарече "нелепо“.

Междувременно в САЩ бе произнесена и първа присъда за бунтовете в Капитолия. 47-годишният Майкъл Спаркс – сред първите, които нахлуват в сградата, бе осъден на четири и половина години затвор.