Русия не чу ясен отговор на предложенията си за гаранции за сигурност на заседанието на Постоянния съвет на ОССЕ. Това заяви в четвъртък постоянният представител на Руската федерация в организацията Александър Лукашевич на брифинг във Виена, цитиран от TACC.

"За съжаление не чухме адекватен отговор или реакция на нашите предложения от нашите партньори. Всичко се въртеше около техните опасения и уж агресивното поведение на Русия, особено в контекста на украинските събития. Те тълкуваха принципа на неделимост на сигурността, залегнал в документите на ОССЕ по свой собствен начин ", каза Лукашевич.

"Ние не поставяме ултиматум, но предлагаме професионално да разрешим проблемите, възникнали в Руската федерация и други държави, и да намерим компромиси по този въпрос. Очакваме отговор от нашите партньори в кратък срок, това не е продължителен процес с месеци и години", каза той.

Позицията на Запада след резултатите от преговорите в Женева и Брюксел показва, че няма да има конструктивна реакция на предложенията на Русия, каза Лукашевич.

"Единственото, което разбирам е, че координираната позиция на т. нар. колективен Запад ни тласка дотам, че за съжаление не получаваме конструктивен отговор на нашите предложения. Поне аз имам такова впечатление. Това определено е разочароващо и би било погрешно“, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков