Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на ЕС постигнаха споразумения относно бюджета на блока за следващата година, пише европейското издание на Politico.

Съгласно споразумението бюджетът включва ангажименти от 189,4 милиарда евро (373, 5 милиарда лева) за 2024 г.

Депутатите от ЕС са заявили, че са осигурили допълнително финансиране, в допълнение към проектобюджета на Европейската комисия, за някои от приоритетите на парламента, като хуманитарната помощ, програмата за научноизследователска и развойна дейност на блока "Хоризонт Европа" и програмата за обмен "Еразъм".

Испания, понастоящем ротационен председател на Съвета, е подчертала, че има "достатъчно финансова свобода на действие, за да се отговори на непредвидени обстоятелства".

Бюджетът ще помогне за справяне с "най-неотложните последици от кризата в Близкия изток в засегнатите страни, както и в Европа и нейните съседи", се посочва в изявление на Комисията относно сделката.

Въпреки че има договорка за бюджета на ЕС за 2024 г., все още продължават преговорите за преглед на дългосрочния бюджет на ЕС, многогодишната финансова рамка (МФР). Комисията подчерта в събота, че "бързо споразумение" по МФР "е спешно необходимо".

Парламентът и Съветът все още трябва да одобрят споразумението за бюджета за 2024 г.