Отношенията между Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са се издигнали на безпрецедентно високо ниво, заяви Владимир Путин в началото на срещата си с президента на близкоизточната страна Мохамед бен Заид ал Нахайан в Абу Даби, предават руските медии. Домакините организираха "царско" посрещане за руския лидер, което бе публикувано на сайта на Кремъл. 

"Днес, благодарение на вашата позиция, нашите отношения достигнаха безпрецедентно високо ниво. Ние сме в постоянен контакт и нашите колеги непрекъснато работят помежду си. И наистина, Обединените арабски емирства са основният търговски партньор на Русия в арабския свят“, подчерта руският лидер.

Държавният глава заяви, че през миналата година стокообменът между страните се е увеличил с над 67 на сто, а през 2023 г. може да нарасне още повече. Президентът отбеляза ръста на инвестициите и промишленото сътрудничество; страните изпълняват проекти в нефтения и газовия сектор и работят за създаване на производствени мощности в ОАЕ и Русия.

Освен това Путин покани президента на близкоизточната държава на срещата на БРИКС, която ще се проведе в Казан догодина.

Мохамед бин Зейд Ал Нахаян на свой ред оцени високо личната роля на Владимир Путин в развитието на двустранните отношения.

"В тази връзка бих искал да кажа, че ОАЕ са най-големият търговски партньор на Русия и най-големият инвеститор сред арабските страни в нейната икономика“, отбеляза държавният глава.

Президентът на ОАЕ добави, че през 2022 г. търговският оборот на петрол между страните се е увеличил с почти 109 процента.